Lægemiddelstyrelsen advarer: Risiko for mangel på værnemidler

Sundhedssektoren risikerer at løbe tør for værnemidler som håndsprit, ansigtsmasker og visirer, der er vigtige i kampen mod coronavirus. Alle opfordres til at spare så meget som muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse søndag.

Ifølge styrelsen har der i noget tid været lokal mangel på værnemidler som fx åndedrætsværn, visirer og håndsprit i sundhedsvæsenet. I andre lande er der meldinger om betydelige forsyningsproblemer med værnemidler, og der er risiko for, at udfordringerne også bliver større herhjemme.

– Vi tager situationen meget alvorligt, og vi arbejder non stop alle ugens dage på at skaffe værnemidler til det danske sundhedsvæsen, siger Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz.

Styrelsen er i tæt kontakt med danske virksomheder for at skaffe værnemidler fra udlandet og få det transporteret hurtigt og effektiv til Danmark, og for at sætte ekstra produktion i gang af f.eks. håndsprit og visirer herhjemme.

Brug kun præcist de værnemidler, der er brug for
Lægemiddelstyrelsen opfordrer til at være opmærksomme på præcist, hvad der er brug for, og hvad der er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at bruge – hverken mere eller mindre.

– Vi skal spare på værnemidlerne så meget vi overhovedet kan uden at gå på kompromis med sikkerheden. Ellers risikerer vi, at læger, sygeplejersker og alle de andre i frontlinjen kommer til at mangle. Det er kritisk vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at det ikke sker, siger direktør Thomas Senderovitz.

Opstår der mere udbredt mangel på værnemidler, kan det dels være en risiko for sundhedspersonalet, herunder især for ældre medarbejdere, dels kan det belaste sundhedssektoren yderligere, fordi flere blandt frontpersonalet kan smittes og dermed må sættes i karantæne.

Skriv et svar