Danmark skal hjælpe med at rense Ganges-floden i Indien

Den indiske premierminister Narendra Modi har bedt om dansk hjælp til den indiske indsats for at genoprette Ganges-floden og dens bifloder.

Ganges har stor religiøs, økonomisk og praktisk betydning for inderne. Det er en vandressource for ca. 500 mio. mennesker. Det er samtidig en af de mest forurenede floder i verden, der yderligere trues af klimaforandringer og en voksende befolkning.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, har netop afsluttet et besøg i Indien. I delstaten Uttar Pradesh underskrev han en aftale om dansk støtte til arbejdet for at rense Ganges og bifloderne. Danmark skal i første omgang hjælpe med et studie, som kan skabe grundlaget for et vandrensningsprojekt på en del af floden. Studiet vil ske i samarbejde med lokale og statslige myndigheder og skal fastslå forureningens kilder, og hvordan floden kan blive genoprettet på en bæredygtig måde.

-Det er et meget vigtigt projekt, som kan bidrage til at skabe sundere og bedre liv for millioner af indere. Danmark har netop de kompetencer, som det her omfattende vandrensningsprojekt kræver. Derfor giver det mening at vi hjælper her. Jeg glæder mig til samarbejdet med de indiske myndigheder om denne vigtige opgave, siger Dan Jørgensen.

Det er kun første spadestik, der bliver taget med det danskfinansierede studie. Projektet skal demonstrere, hvordan de indiske floder kan blive rene på en bæredygtig måde. De løsninger kan vise vejen for rensning af floder i resten af Indien. Danske myndigheder og virksomheder med stærke kompetencer på vandområdet vil blive søgt inddraget i projektet.