Folketinget har vedtaget lovgrundlaget for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet

person dropping paper on box

Et bredt flertal i Folketinget har i dag vedtaget det retlige grundlag for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, som skal afholdes d. 1. juni.

Folketinget i dag har vedtaget de to lovforslag vedrørende Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet.

I den forbindelse udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod (S):

-Putins krig på europæisk jord udfordrer vores frihed, demokrati og tryghed. Det er derfor vigtigt, at Danmark nu tager mere ansvar for Europas og Danmarks sikkerhed. Derfor er jeg meget tilfreds med, at et bredt flertal i Folketinget i dag har skabt grundlaget for, at danskerne den 1. juni kan stemme om dansk deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Det er tid til at vælge sammenhold frem for forbehold.

Det første lovforslag handler om afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet med henblik på dansk deltagelse i alle dele af EU-samarbejdet om den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, herunder samarbejdet om den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik. Lovforslaget vil alene blive stadfæstet – og dermed blive til lov – hvis det opnår flertal ved folkeafstemningen den 1. juni.

Det andet lovforslag skaber det retlige grundlag for at afholde folkeafstemningen. Loven om afholdelse af folkeafstemning vil træde i kraft i morgen.