Jeppe Kofod havde telefonsamtale med sin kinesiske kollega

Rusland og krigen i Ukraine var øverst på dagsordenen, da udenrigsminister Jeppe Kofod torsdag formiddag havde en telefonsamtale med Kinas udenrigsminister Wang Yi.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Kina har ikke taget afstand fra Ruslands aggression, men signalerer neutralitet og opfordrer til en forhandlet fredsløsning. Samtidig udviser Kina forståelse for Ruslands krav om sikkerhedsgarantier.

Om telefonsamtalen siger Jeppe Kofod:

-Jeg har i dag haft en konstruktiv og ærlig telefonsamtale med den kinesiske udenrigsminister.

Jeg opfordrede i helt tydelige vendinger til, at Kina gør sin indflydelse gældende i Moskva for at få stoppet krigen i Ukraine. Store lande som Kina har et særligt ansvar og kan ikke forholde sig neutrale.

Samtalen fandt også sted som opfølgning på de to udenrigsministres møde i Kina i november sidste år. Det bilaterale forhold mellem Danmark og Kina samt menneskerettighedssituationen i Kina blev også bragt op. Udenrigsministeren rejste samtidig sin bekymring over danske virksomheders adgang til det kinesiske marked og de store udfordringer, som Kinas Covid-restriktioner skaber for danske borgere og virksomheder.

-Vi talte også om arbejdet med et grønt fælles arbejdsprogram. Vi kan ikke stoppe klimaforandringerne uden Kina. Og Kina er så stort, at danske grønne løsninger kan gøre en reel forskel. Det er godt for planeten og for danske arbejdspladser, siger udenrigsminister Jeppe Kofod og tilføjer:

Jeg rejste også min alvorlige bekymring over menneskerettighedssituationen i Kina, særligt i Xinjiang. Ligesom jeg endnu engang understregede regeringens dybe bekymring for gentagne rapporter om systematiske brud på menneskerettighederne og behov for uafhængig FN-adgang til provinsen.”