Tre personer fængslet – taget med kufferterne fulde af khat i lufthavnen

En kvinde og to mænd er blevet varetægtsfængslet, sigtet for at have indsmuglet ca. 88,5 kg khat.

Der er tale om en 30-årig kvinde og en 43-årig mand, der er bulgarske statsborgere og en 39-årig mand, der er somalisk statsborger.

De tre personer blev sammen med en 40-årig mand anholdt onsdag morgen i Aarhus Lufthavn, efter de var kommet med fly fra Uganda via København.

Anholdelsen skete efter et tip fra Toldstyrelsen, der havde mistanke om, at den bulgarske kvinde og mand havde stoffer i kufferterne. I lufthavnen ventede betjente fra Østjyllands Politis Udlændinge- og Grænsekontrolssektion og medarbejdere fra Toldstyrelsen, og de trak manden og kvinden til side og bad dem om at åbne deres kufferter. De to forklarede, at de desværre ikke kunne åbne kufferterne, da de ikke havde nøgler til dem.

I stedet blev kufferterne åbnet på anden vis, og det viste sig, at der i hver lå ca. 44 kilo khat.

Mænd stod og ventede

Allerede inden anholdelsen af de to bulgarere havde betjente på stedet fået øje på to mænd på 39 og 40 år, der stod og ventede i lufthavnen. Betjentene fik mistanke til, at mændene havde forbindelse til de to bulgarere, og mistanken blev forstærket, da mændene havde meget svært ved at forklare, hvad deres ærinde i lufthavnen var.

Da politiet visiterede de to mænd fandt man flere beskeder og dokumenter, der indikerede, at de havde forbindelse til bulgarerne. Ud fra fundene og de efterfølgende afhøringer vurderede politiet, at de anholdte i forening havde aftalt at smugle den store mængde khat ind i landet, at det var planen, at det skulle sælges videre.

Anklagemyndigheden vurderede, at der var grundlag for at fremstille tre af de anholdte i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling, mens den 40-årige mand blev løsladt. Han er dog fortsat sigtet i sagen.

Den 30-årige kvinde, 43-årige mand og den 39-årige mand blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Randers. Her blev de varetægtsfængslet i fire uger. De nægter sig alle skyldige, men ingen af dem kærede fængslingen.