Ruslands annektering fordømmes af vesten

Med fredagens annektering er et område på størrelse med Ungarn eller Portugal pludselig blevet russisk. Der er dog ikke mange andre end Rusland selv, som anerkender annektering. De vestlige ledere har alle fordømt både annekteringen og Putins tale i den forbindelse.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofoed kalder annektering for “brutalitet og ondskab” og “Ruslands frontalangreb på regler og normer for fredelig sameksistens mellem verdens lande vil fejle. Vi støtter Ukraine indtil Ukraines frihed er sikret og Rusland har tabt!”

Formanden for EU-kommissionen Ursula von der Leyen kalder annekteringen for “ulovlig” og, at “alle territorier ulovligt besat af russiske invasionsstyrker er Ukrainsk land og vil altid være en del af denne suveræne nation”.

“Verden må aldrig acceptere dine falske folkeafstemninger eller dit grusomme og ulovlige forsøg på at kolonisere Ukraine. Vi står sammen med befolkningen i Ukraine og vil støtte dem uden at vige, indtil deres land er helt og frit”, skriver den tidligere britsike premiereminister Boris Johnson på Twitter i et opslag henvendt til den russiske præsident.

Den franske præsident, Emmanuel Macron fordømmer på det kraftigste ruslands annektering af de fire ukrainske regioner og kalder annekteringen “ulovlig” og “en alvorlig krænkelse af international lov og ukrainsk suverænitet”.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson siger, at de fire regioner, ligesom krim “fortsat vil være inde for Ukraines internationalt anerkendte grænser” og tilføjer “Sverige fordømmer på det kraftigste Ruslands ageren”.