PET og politiet bekræfter: Eksplosioner skyld i ødelæggelser på Nord Stream-gasledninger

Politiets Efterretningstjeneste, og Københavns Politi bekræfter, at skaderne på Nord Stream 1 og 2 er forårsaget af kraftige eksplosioner.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelsen tirsdag.

Københavns Politi har med bistand fra Forsvaret og i samarbejde med bl.a. Politiets Efterretningstjeneste (PET) gennemført en række foreløbige undersøgelser af gerningsstederne i Østersøen. Undersøgelsernes har bekræftet, at er er sket omfattende skader på Nord Stream 1 og 2 i Danmarks eksklusive økonomiske zone, og at skaderne er forårsaget af kraftige eksplosioner.

På den baggrund har PET og Københavns Politi besluttet at nedsætte en fælles efterforskningsgruppe, som skal varetage den videre efterforskning. Efterforskningsgruppen vil arbejde tæt sammen med relevante myndigheder både i Danmark og i udlandet, herunder Forsvaret som bistår med undersøgelsen i af gerningsstederne i Østersøen. Det er, ifølge pressemeddelelsen for tidligt at sige noget om, hvilke rammer det internationale samarbejde vil køre under, da det afhænger af flere aktører, herunder hvilke myndigheder, der håndterer sagen i de forskellige lande.

Det er ikke muligt at sige, hvornår efterforskningen kan forventes afsluttet.

Registreret af jordskælvsmålestationer

Mandag den 27. september skete der flere eksplosioner i farvandet ud for Bornholm og Sverige. Eksplosionerne var så kraftige at de blev registreret på de målestationer, som normalt måler jordskælv. Efterfølgende slap store mængder gas ud fra de to gasledningerne, der løber mellem Rusland og Tyskland.

Den svenske avis Expressen har filmet skaderne på Nordstream 1 i den svenske eksklusive økonomiske zone og konstateret at mindst 50 meter mangler af gasledningen. Det kan du læse om i artiklen Store ødelæggelser på Nord Stream-gasledning.