Nye boligejere skal skrotte gamle brændeovne

Hvis du fremover køber bolig med en brændeovn fra før 2003, skal den skiftes eller nedlægges. Det er resultatet af en ny lov, som et flertal i Folketinget har vedtaget. Miljøminister Lea Wermelin kalder (S) det et vigtig skridt i kampen for renere luft.

Brændeovne er en af de største syndere, når det kommer til luftforurening og de gamle brændeovne sender flest farlige partikler ud i luften. Partiklerne er en af grundene til, at danskere lever kortere og er årsag til alvorlige sygdomme.

En ny lov, som et flertal i Folketinget vedtog i går, skal dæmme op for problemet. Loven betyder, at det bliver obligatorisk at skifte eller nedlægge en gammel brændeovn fra før 2003, når man køber bolig. Det skal ske inden for 12 måneder.

-Den her lov er et vigtigt skridt i kampen for renere luft, og jeg er glad for opbakningen fra et bredt flertal i Folketinget. Danskerne bliver alvorligt syge, og dør for tidligt på grund af luftforurening, og gamle brændeovne udleder mange af de farlige partikler. Derfor skal vi skille os hurtigere af med dem, og det er loven med til at sikre, siger miljøminister Lea Wermelin  

De nye regler gælder fra april 2021. Boligkøbere bliver forpligtet til at oplyse, om der står en gammel brændeovn fra før 2003 i den bolig, de har købt, når skødet bliver tinglyst.

-Vi skal have renere luft både i byerne og på villavejene i hele landet. Det er derfor, vi skal have udskiftet eller skrottet de gamle brændeovne, der udleder op mod fem gange så mange partikler som de nyere modeller. Og det giver god mening at gøre det i forbindelse med et boligkøb, hvor man alligevel ofte forbedrer boligen. En stor del af luftforureningen kommer fra udlandet, så tiltag i Danmark løser ikke hele problemet på én gang, men loven er et greb til at tage fat på det store problem med luftforurening,” siger Lea Wermelin.

Det kan for nogle brændeovnsejere være svært at konstatere eller dokumentere med det blotte øje, om en brændeovn er fra før 2003. I så fald kan boligejeren vælge at indhente en erklæring fra skorstensfejeren om, hvor gammel brændeovnen er. Erklæringen fra skorstensfejeren skal derefter sendes til Miljøstyrelsen sammen med anden relevant dokumentation, så Miljøstyrelsen kan træffe afgørelse om, hvorvidt den pågældende brændeovn er omfattet af ordningen eller ej. Boligejeren kan også vælge at udskifte brændeovnen til en ny model med lavere forurening for en sikkerheds skyld uden en erklæring fra skorstensfejeren.