Nærhospitaler og ungdomsuddannelser

Doctor Medical Medicine Health

Regeringen præsenterede i dag initiativer om bl.a. nærhospitaler og ungdomsuddannelser i flere byer.

Initiativerne er en del af regeringens udspil “Tættere på II – sundhed, uddannelse og lokal udvikling”.

Regeringen foreslår at oprette op til 20 nærhospitaler i hele landet, så borgerne kan få nogle af de behandlinger, de i dag modtager på sygehuset, tættere på. Det skal give mindre transporttid og mere nærhed for borgerne – uden at vi går på kompromis med kvaliteten. Samtidig vil regeringen etablere 5-10 nye akutberedskaber, så hjælpen kommer hurtigt frem, uanset hvor i landet man bor. Manglen på praktiserende læger vil regeringen også sætte ind over for: Målet er, at alle borgere får en fast læge tæt på deres hjem. Det gælder især Lolland-Falster, Nord- og Vestjylland samt dele af den københavnske vestegn, som er lægedækningstruede i dag.

Helt konkret foreslår regeringen, at nærhospitalerne placeres i Nykøbing Mors, Skagen, Grenaa, Skive, Tarm, Fredericia, Nyborg, Tønder, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Frederikssund, Helsingør.

Ungdomsuddannelser

Fremover bør alle byområder (postnumre) med mere end 10.000 indbyggere, ifølge regeringen, have mulighed for mindst én ungdomsuddannelse. Regeringen mener, at der i dag er der for mange mellemstore byer, som har ingen eller kun én type ungdomsuddannelse at tilbyde lokalområdets unge, når de forlader folkeskolen. Det vil regeringen lave om på ved at give mulighed for op til 18 nye udbud af erhvervsuddannelser, hhx, htx, stx eller hf.

Tiltagene i udspillet skal også styrke landdistrikterne, bl.a. gennem en fordobling af puljen til landsbyfornyelse i 2022 og gennem 100 millioner kroner til hurtigere internet i hele landet.