Danmark indkøber en endnu ikke godkendt Covid-19-vaccine

EU-Kommissionen har indgået en forhåndsaftale med virksomheden Novavax om indkøb af 20 mio. doser potentielle Covid-19-vacciner og Danmark har tilsluttet sig aftalen.

Det oplyser Sundhedsministeriet.

EU-Kommissionen har på vegne af alle medlemslande indgået en aftale med Novavax om indkøb af op til 20 mio. doser af en ny type Covid-19-vacciner fra virksomheden Novavax. Danmarks andel af aftalen er ca. 1,3 pct., hvilket svarer til 280.000 vaccinedoser.

Novavax vaccinen er endnu ikke godkendt af EU Kommissionen, men der er tale om vaccine, der bygger på en velkendt teknologi.

Der er tale om en proteinbaseret vaccine, der indeholder små partikler, fremstillet af en laboratoriedyrket version af spike-proteinet, der findes på overfladen af SARS-CoV-2 coronavirus.

Når en person får vaccinen, vil proteinpartiklerne ’trigge’ immunsystemets forsvarsværk og producere antistoffer og T-celler mod dem. Hvis den vaccinerede person senere kommer i kontakt med SARS-CoV-2, vil immunsystemet genkende spike-proteinet og angribe det og dermed kunne forhindre, at personen bliver syg.

En endelig beslutning om, hvorvidt og hvordan vaccinen fra Novavax skal inkluderes i COVID-19 vaccinationsprogrammet i Danmark, afventer godkendelse af vaccinen i regi af EMA samt øvrig viden om evt. booster-vaccination, epidemiens udvikling i Danmark m.m.

Vaccinerne fra Novavax forventes at blive leveret fra november i år til januar næste år, såfremt vaccinen godkendes af EU Kommissionen.