Danmark afsætter millioner til COVID-19-indsatser i Irak og det nordøstlige Syrien

Udenrigsminister Jeppe Kofod annoncerede i går på et virtuelt udenrigsministermøde i koalitionen mod Islamisk Stat, at Danmark afsætter 31 millioner kroner til at understøtte COVID19-indsatser i di Irak og Syrien.

-ISIL (Islamisk Stat -red.) har fundet en uventet og farlig allieret i COVID-19 og har benyttet pandemien som dække for nye angreb. Begge kan de underminere kampen mod terror og i sidste ende også vores hjemlige tryghed og sikkerhed. Derfor er det afgørende, at Danmark og resten af koalitionen fastholder en stærk militær og civil indsats. Kampen mod ISIL er langt fra ovre. Fra dansk side løfter vi vores del gennem den planlagte danske overtagelse af ledelsen af NATO’s trænings- og rådgivningsmission i Irak fra december 2020 og gennem vores store civile stabiliseringsprogram, siger Jeppe Kofod og tilføjer:

-COVID-19 pandemien risikerer at øge ustabiliteten i Irak og Syrien yderligere. Selvom det er langt fra Danmark, har vi en klar sikkerhedspolitisk interesse i at holde både ISIL og COVID-19 nede. Derfor sætter vi ind med 31 millioner kroner, der bl.a. skal gå til at indkøbe medicinsk udstyr til intensiv behandling i det nordøstlige Syrien og styrke sundhedssystemerne i de befriede områder af Irak.

Med bidragene bringes den samlede danske stabiliseringsindsats i Syrien og Irak op på 158 millioner kroner i 2020. Det gør Danmark til en af de største donorer til indsatsen per capita. Midlerne bygger oven på den allerede betydelige danske humanitære indsats i regionen – senest med annonceringen af yderligere 216 millioner kroner til at understøtte den humanitære indsats i og omkring Syrien.

Vil overtale ledelsen af Irak-mission
Regeringen har fremsat beslutningsforslag om at overtage ledelsen af NATO’s Mission i Irak (NMI) fra december 2020. Beslutningsforslaget andenbehandles i Folketinget på torsdag. De nye danske bidrag til NMI vil bestå af en styrkechef med dertilhørende stabsbidrag bestående af op til ca. 40 personer, et sikrings- og eskortebidrag bestående af op til ca. 100 personer, et transporthelikopterbidrag bestående af op til tre EH101 transporthelikoptere i 12 måneder fra 1. maj 2021 med tilknyttet personel bestående af op til ca. 85 personer samt et forbindelsesofficersbidrag på op til ca. 5 personer til relevante hovedkvarterer.

Skriv et svar