Ammunitionsryddere på kursus i Danmark

I disse dage er 12 mineryddere fra hele verden, deriblandt tre kvinder fra Ukraine, samlet på Skive Kaserne for at opbygge nye færdigheder til at udføre deres vigtige arbejde i verdens brændpunkter.

Når krige slutter ligger der ofte ueksploderede granater, miner og ubrugt ammunition tilbage, som udgør en stor fare for befolkningen.

Siden 2008 har Folkekirkens Nødhjælp og DRC Dansk Flygtningehjælp i samarbejde med Forsvaret afholdt minerydningskurser. De to danske NGO’er er blandt verdens største minerydningsaktører med mange års erfaring med ammunitions- og minerydning i verdens brændpunkter.  

Det fem uger lange kursus certificerer ammunitionsrydderne i en række nødvendige kompetencer, der knytter sig til rydning af miner og eksplosive rester fra krige og væbnede konflikter. Det er blandt andet håndtering og detonering af adskillige typer af miner og ammunition og at undervise børn og voksne i at undgå ulykker og dermed beskytte lokalbefolkninger.

Og der er stor brug for de 12 mineryddere. Dels er krigsaffald skyld i tragiske ulykker, når børn og voksne færdes i deres lokalområder. Og dels forhindrer de eksplosive rester fra krig flygtninge og internt fordrevne i at vende hjem og genopbygge deres liv. 

-Miner og ueksploderet ammunition, der er efterladt i krigshærgede områder, øger krigens lidelser og forlænger dem langt ud over selve krigen. Det så vi i slutningen af 1990’erne, da Folkekirkens Nødhjælp ryddede det dengang tæt minerede Kosovo efter krigen på Balkan. Og Folkekirkens Nødhjælps mineryddere ser det dagligt i blandt andet Syrien, Libyen, Congo, Irak og Sydsudan, hvor ammunitions- og minerydning er en forudsætning for, at tilbagevendte flygtninge og fordrevne kan vende tilbage til deres hjem, dyrke jorden og sende deres børn trygt i skole, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Generalsekretær for DRC Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente, kalder minerydernes arbejde ‘uvurderligt’:

-Mine- og ammunitionsrydderne laver et modigt og fuldstændigt uvurderligt stykke arbejde, og jeg er stolt over, at vi på kurset her kan være med til at sikre at de er så godt rustet som overhovedet muligt. I de mere end ti lande, hvor DRC Dansk Flygtningehjælp fjerner miner og ueksploderet ammunition, ser vi, hvordan de skjulte dræbere påvirker lokalsamfund mange år efter krige og konflikter slutter og forlænger den periode, hvor folk er drevet på flugt, fordi det er for farligt at vende tilbage.

Ammunitionsrydderne i Skive afslutter kurset midt i juli og fortsætter derefter rydning af minefelter i blandt andet Ukraine, Sydsudan og Irak.