Ældreministeren indkalder til møde efter chokerende video

Magnus Heunicke

Ældreminister Magnus Heunicke har sent onsdag aften reageret på de optagelser, som Ekstra Bladet har offentliggjort, af hvordan den demente 90-årige kvinde, Else, behandles på et plejehjem i Aarhus.

“Billederne og beskrivelserne er rent ud sagt frygtelige og ikke noget, vi hverken skal eller kan acceptere i Danmark for vores medmennesker.”, skriver ministeren på sin Instagram-side.

Optagelserne er lavet med skjult kamera af TV2 på foranledning af den 90-årige kvindes familie og værge. Men Retten valgte at nedlægge forbud mod at optagelserne blev vist. Det forbud valgte første Ekstra Bladet og siden hen BT, at se stort på.

Fuldkommen uholdbart

På Instagram konstaterer Magnus Heunicke, at Elses pårørende forgæves havde forsøgt at råbe systemet op og han kaldet det “fuldkommen uholdbart”.

“Den slags svigt og uværdighed er der ikke nogen undskyldning for. Det har ingen steder hjemme i vores ældrepleje.”, skriver Heunicke og fortsætter:

“Når vores kære kommer på plejehjem, bliver ramt af demens eller anden sygdom, skal det ske i tryg forvished om, at der bliver taget hånd om dem i værdighed, respekt og med kærlighed.”

Indkalder til møde

Ældreministeren vil nu invitere møde om ældreplejen:

“I samarbejde med Ældre Sagen, FOA og KL vil jeg invitere borgere, pårørende, ledere, medarbejder og alle andre med viden vores ældrepleje med til arbejdet.”

Du kan læse hele ministerens opslag herunder:

View this post on Instagram

Jeg vil gerne sige noget om en sag, som har påvirket mig og mange andre dybt denne sommer: Historien om 90-årige Else, der er dement, og som har været udsat for helt igennem uværdig behandling på et plejehjem. Billederne og beskrivelserne er rent ud sagt frygtelige og ikke noget, vi hverken skal eller kan acceptere i Danmark for vores medmennesker. Samtidig kan jeg konstatere, at Elses pårørende i lang tid forgæves har forsøgt at råbe systemet op. Det er fuldkommen uholdbart. Og jeg vil sige det, så det ikke kan misforstås: Den slags svigt og uværdighed er der ikke nogen undskyldning for. Det har ingen steder hjemme i vores ældrepleje. Når vores kære kommer på plejehjem, bliver ramt af demens eller anden sygdom, skal det ske i tryg forvished om, at der bliver taget hånd om dem i værdighed, respekt og med kærlighed. Her og nu handler det om at sikre, at der i den konkrete sag er ryddet op, sikret ordentlige og gode forhold og at både ledelse og hele kulturen bliver vendt 180 grader. Aarhus Kommune oplyser da også, at sagen har fået personalemæssige konsekvenser. Svigt og forsømmelser i så voldsom grad hverken kan eller skal vi acceptere. Dernæst – og det er lige så vigtigt – skal vi sikre, at vi har gjort alt for, at det her ikke skal gentage sig. Der kommer ikke til at være nogen sten, der ikke bliver vendt. Konkret vil jeg allerede nu invitere til topmøde om vores ældrepleje. I samarbejde med Ældre Sagen, FOA og KL vil jeg invitere borgere, pårørende, ledere, medarbejder og alle andre med viden vores ældrepleje med til arbejdet. Og jeg vil gerne spille ud med første del af en konkret plan for mere værdighed i ældreplejen og bedre kontakt til familie og pårørende: Styrelsen for Patientsikkerhed skal oplyse om muligheden for at indgive bekymringshenvendelser. Det skal sikres, at alle kender til dette redskab, så bekymringer bliver taget seriøst. Og til slut til alle jer, der arbejder i vores ældrepleje med værdighed, faglighed og respekt. Vi er dybt taknemmelige over jeres indsats. De her eksempler er frygtelige, og vi skal lære af dem, så de ikke kan gentage sig.

A post shared by Magnus Heunicke (@magnusheunicke) on

Skriv et svar