Sundhedsstyrelse: Mundbind kan bruges i nogle situationer

Virus Man Face Mask Mask  - nina108 / Pixabay

Sundhedsstyrelsen har i dag  opdateret de generelle anbefalinger for, hvordan man forebygger smittespredning med ny coronavirus. Anbefalingerne indeholder nu også information om, at man kan bruge mundbind kortvarigt i helt særlige situationer for at beskytte andre mod ny coronavirus.

Opdateringen kommer på baggrund af WHO’s anbefalinger fra juni måned om brug af mundbind i forbindelse med COVID-19.

Sunhedsstyrelsens vurdering er fortsat, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind. Der er dog nogle særlige situationer, hvor man ikke kan overholde de generelle anbefalinger, og hvor mundbind kan bruges i stedet. 

-Mundbind kan bruges til at beskytte andre i nogle særlige situationer, hvor de andre redskaber til at forebygge smitte ikke rækker. Vores væsentligste anbefaling er, at hvis man er smittet eller kunne være smittet med COVID-19, så skal man isolere sig. Når man skal til sygehuset for at blive testet, kan man ikke holde sin isolation imens. Derfor anbefaler vi, at man i den situation tager mundbind på, siger konstitueret vicedirektør Helene Probst.  

-Hvis og når man bruger mundbind, så er det vigtigt, at man bruger dem rigtigt. Ellers mister de deres funktion, så man kan risikere at smitte andre eller sig selv, selv om hensigten er det modsatte. Man skal blandt andet være opmærksom på håndhygiejne, når man tager mundbindet på, og man skal huske at skifte det, fortsætter Helene Bilsted Probst.  

Sundhedsstyrelsen vil fortsat løbende vurdere brugen af mundbind.

Mundbind og særlige situationer

De særlige situationer, hvor du kan bruge mundbind for at beskytte andre, er:

  • Hvis du er smittet eller har symptomer på COVID-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset
  • Hvis du er på vej hjem fra fx lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation
  • Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test
  • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, fx ved behov for pleje og omsorg

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Skriv et svar