22-årig dømt: Delte unge kvinders intime billeder og videoer

close up photography of smartphone icons

En 22-årig mand er blevet fundet skyldig i en sag, hvor et stort antal unge kvinder mod deres vilje har fået delt intime billeder og videoer af dem selv på de sociale medier.

Dommen faldt i torsdags ved Retten i Holbæk.

Den 22-årige har i en række tilfælde hacket sig ind på kvindernes profiler på facebook, Instagram og Snapchat samt deres AppleID og i et tilfælde også deres mail. I kamerarullen på Snapchat samt i gamle messengertråde fandt han fotos og videoer af kvinderne, som han efterfølgende delte på kvindernes egne profiler eller på hans egne Snapchatprofiler. 

Hackingen er foregået ved, at den 22-årige via kvindernes Messenger har skrevet til deres venner og veninder og bedt om at låne koder til musiktjenesten Spotify eller om at sende screenshots af nulstillingskoder, som netop var sendt til dem fra Facebook. Koderne brugte han til at hacke venindernes profiler, hvorefter de også fik delt intime billeder.  

I flere tilfælde lod han som om, at han var de unge kvinder, når han kontaktede deres kærester, og fik på den måde kæresterne til at sende ham intime fotos og videoer. Derudover forsøgte han i flere tilfælde at presse de unge kvinder til at sende ham flere nøgenbilleder ved at true med at offentliggøre flere fotos af dem på nettet. Det afviste alle de forurettede dog at gøre.

Omfattende sag med ofre fra hele landet

Der har været tale om en omfattende sag, som retten har været 12 dage om at behandle.

-Det har været en meget omfattende sag med i alt 64 forurettede fra hele landet. Der er ingen tvivl om, at det har været utroligt krænkende for de mange unge kvinder, at få delt intimt materiale blandt deres egne venner og familie på den måde. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at dommen i dag slår klart fast, at vi som samfund slår hårdt ned på privatlivskrænkelser af den her karakter, og jeg håber da også at dommen kan virke præventiv, så vi ikke ser tilsvarende sager igen, siger anklager Anne Kirstine Jacobsen.

I januar 2020 kom den afgørende henvendelse, der gjorde det muligt for Midt- og Vestsjællands Politi at skabe overblik over sagen og samle de mange forurettede i én sag.

-Det har været en vanskelig sag at skabe overblik over, fordi ofrene var spredt ud over hele landet. Men der er ikke nogen tvivl om, at med det, vi ved i dag, kan vi ikke udelukke, at politiet kunne have stoppet gerningsmanden tidligere. Dengang havde vi bare ikke den viden, de procedurer og de redskaber, som vi har i dag, siger politiinspektør Brian Bang-Rasmussen.

Retten i Holbæk idømte den 22-årige to år og tre måneders fængsel.

Den 22-årig modtog dommen og blev varetægtsfængslet umiddelbart efter domsafsigelsen.