16-årig tiltalt for at tilslutte sig terrorsammenslutning

I næste måned starter en sag ved Retteni Holbæk mod en 16-årig ung mand fra Vestsjælland, som er tiltalt for flere tilfælde af overtrædelse af straffeloven § 114 – populært kaldet “terrorparagraffen”.

Den 16-årige er blevet tiltalt for at lade sig hverve til den nynazistiske organisation Feuerkrieg Division, der af anklagemyndigheden betegnes som en “terrorsammenslutning”.

Derudover tiltales for at have forsøgt at hverve en anden person til at tilslutte sig terrorsammenslutningenhan samt bl.a. for at have delt militant ekstremistisk materiale samt bombe- og våbenmanualer.

Den nu 16-årige unge mand blev anholdt den 7. april sidste år og har været varetægtsfængslet i surrogat siden.

Ifølge anklagemyndigheden oplyste den unge mand, at han havde våbentræning og kendskab til sprængstoffer samt til Feuerkrieg Divisions ideologi, da han lod sig hverve til organisationen.

Forholdene er efter tiltalen begået i perioden fra december 2021 til april 2022, hvor den tiltalte var 15 år gammel. Sagen er rejst af Statsadvokaten i København.

-Det er vores opfattelse, at den 16-årige har påtaget sig en lederrolle i Feuerkrieg Division i forhold til, hvordan terrorsammenslutningen skulle organiseres, herunder hvordan den kunne få flere medlemmer. Det er selvsagt alvorlige handlinger, fordi det kan øge risikoen for, at andre personer vil begå terrorhandlinger, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas, Statsadvokaten i København.

Sagen mod den 16-årige er rejst som en nævningesag, da anklagemyndigheden vurderer, at der kan blive tale om at straffe den tiltalte med 4 års fængsel eller mere.

Anklagemyndigheden nedlægger også påstand om, at den 16-årige skal idømmes et kontaktforbud, hvilket i givet fald vil betyde, at han får et forbud mod at søge at kontakte andre personer, der er dømt for overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser.

Sagen er berammet til hovedforhandling ved Retten i Holbæk med start den 14. marts 2023.

:NB: