Ukraine: Eksplosioner ved atomkraftværk

Lørdag aften og søndag morgen har der været eksplosioner ved atomkraftværket i Zaporizjzja

Det oplyser Det Internationale Atomenergiagentur IAEA i en udtalelse søndag.

-Kraftige eksplosioner rystede området ved Ukraines atomkraftværk Zaporizjzja (ZNPP) i går aftes og igen i morges, og afsluttede brat en periode med relativ ro på anlægget og understregede yderligere det presserende behov for foranstaltninger til at hjælpe med at forhindre en atomulykke der, siger generaldirektør Rafael Det sagde Mariano Grossi fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i udtalelsen.

Alene i morges blev der, ifølge Atomenergiagenturet, hørt mere et dusin eksplosioner ligesom agenturets hold på stedet kunne se nogle af eksplosionerne fra deres vinduer.

IAEA-holdet har rapporteret til Atomenergiagenturet, at der er oplysninger fra atomværkets ledelse om, at der er sket skader på nogle bygninger, systemer og udstyr, , men ingen af ​​dem indtil videre er kritiske for nuklear sikkerhed og sikkerhed. Der var ingen meldinger om tilskadekomne.

IAEA’s generaldirektør Mariano Grossi kalder det “fuldstændigt uacceptabelt”:

-Hvem der end står bag dette, skal stoppe med samme. Som jeg har sagt mange gange før, leger I med ilden!.

Generaldirektøren fornyede sin indtrængende appel til begge parter i konflikten om at blive enige om og implementere en nuklear sikkerheds- og sikkerhedszone omkring atomkraftværket i Zaporizjzja så hurtigt som muligt. I de seneste måneder har han engageret sig i intense konsultationer med Ukraine og Rusland om at etablere en sådan zone, men indtil videre uden en aftale.

-Jeg giver ikke op, før denne zone er blevet en realitet. Som den igangværende tilsyneladende beskydning viser, er der brug for den mere end nogensinde, siger generaldirektøren.

Atomkraftværket i Zaporizjzja er Europas største atomkraftværk med seks reaktorer