Rumænerne går til valg

I dag er der parlamentsvalg i Rumænien.

Det regerende nationalliberale parti, PNL, ser ud til at blive det største parti efter to årtier. Det socialdemokratiske PSD har ellers i to årtier været det største af landets partier.

Ved valget for fire år siden vandt PSD 45% af stemmerne. Det skete bl.a. på valgløfter om højere pensioner og mindsteløn. Men kort efter faldt partiets popularitet og sidste år måtte partiet afgive magten efter et mistillidsvotum. Siden har PNL regeret landet med en mindretalsregering.

PNL har den seneste tid oplevet en hvis upopularitet, bl.a. på grund af håndtering af Corona-krisen, hvor Rumænien har været et af de økonomisk hårdest ramte lande i EU. Det er især på landet, at PNL er blevet upopulære.

PNL’s faldende popularitet ses tydeligt i meningsmålingerne. I januar havde PNL en opbaknig på 43% af stemmerne, mens det de sidste dage mod valget er faldet til 31%. Til sammenligning havde PSD en opbakning på 21% i januar, mens det op mod valget er steget til 28%. Det viser tal fra Politico.eu.

Da rumænerne i slutningen af september gik til stemmeurnerne for at vælge til amts- og byrådsmedlemmer endte det med en stor fremgang for reformfløjen, der anklagede PSD for at være skyld i landets dårlige infrastruktur og manglende investeringer i udvikling, teknologi, digitalisering og forskning.