Joe Biden er nu præsident

Embed from Getty Images

Demokraten Joe Biden blev klokken 17.49 dansk tid taget i ed som præsident for Amerikas Forenede Stater.

Klokken 17.18 trådte Joe Biden ud af døren og ud på scenen, sammen med sin kone, USAs nye førstedame, Jill Biden til klapsalver fra de fremmødte gæster blandt dem tidligere præsidenter Barack Obama, George W. Bush Bush og Bill Clinton, med ægtefæller samt, nu tidligere, vicepræsident Mike Pence. Donald Trump valgte ikke at deltage. I stedet havde han taget Airforce One til sit golfresort Mar-a-lago i Florida.

Lady Gaga sang den amerikanske nationalsang “The Star-Spangled Banner” akkompagneret af the Marine Band.

Herefter blev Kamala Harris ind som vicepræsident. Det skete klokken 17.41 dansk tid. Det var højesteretsdommer Sonia Sotomayor, som stod for ceremonien.

Inden Joe Biden blev taget i ed, sang Jennifer Lopez Woody Guthries “This Land is Your Land” og lidt af “America the beatiful”.

Højesteretspræsident John Roberts tog herefter Joe Biden i ed som USAs 46. præsident. Det skete klokken 17.49.

Joe Biden holdt sin første tale som præsident. Han inledte med at kalde dagen for USAs sag, demokratiets dag. Og han bad amerikanerne stå sammen og bekæmpe bl.a. ekstremisme, racisme og splittelse. Og stå sammen om at styrke samfundet, om værdighed, demokratiet og landets fremtid og han opfordrede til at starte på en frisk, vise respekt for hinanden, lytte til hinanden og afvise manipulerede og opdigtede fakta. Han lovede, at være præsident for både dem, der støttede ham, og dem, der ikke støttede ham.

Efter Bidens tale sang countrysangeren Garth Brooks “Amazing Grace”. Garth Brooks var også blandt de stjerner, som optrådte i forbindelse med Barack Obamas indsættelse som præsident i 2009. Brooks er republikaner, men sagde ja til at deltage ved Joe Bidens indsættelse fordi det, efter hans mening, ikke handlede om politik, men om at forene nationen.

Den 22-årige digter Amanda Gorman læste herefter sit digt “The Hill We Climb”, som hun skrev den 6. januar, få timer efter Trump-tilhængere stormede Kongressen.