Biden: Rusland angriber Ukraine om få dage

På et pressemøde sent fredag aften dansk tid, gentog USA’s præsident, at en russisk invasion er nært forestående.

-Vi har grund til at tro, at de russiske styrker planlægger og har til hensigt at angribe Ukraine i den kommende uge – i de kommende dage. Vi tror, at de vil angribe Ukraines hovedstad, Kiev.

Ifølge præsidenten, har russiske statsmedier den seneste tid bragt falske anklager om massedrab i Donbas og uden beviser fabrikeret beskyldninger om, at Ukraine vil angribe Rusland. Desuden har russisk støttede styrker i Donbas de seneste dage overtrådt våbenhvilen flere gange og givet Ukraine skylden. Samtidig udsendes der, ifølge Biden, mere og mere misinformation i Rusland og russiske støttede seperatister om, at Ukraine planlægger et massivt angreb i Donbas.

-Alt dette er er i overensstemmelse med den drejebog, russerne har brugt før: at opstille en falsk begrundelse for at handle mod Ukraine. Dette er også i tråd med de påskudsscenarier, som USA og vores allierede og partnere har advaret om i ugevis.

Joe Biden sagde også, at USA og dets NATO allierede er enige om fortsat, at støtte Ukraine med våben og penge, men gjorde det også klart, at man ikke vil sende soldater i kamp i Ukraine. Han gentog, at vesten er klar til at indføre store sanktioner mod Rusland.

Joe Biden fortalte, at han er overbevist om, at Ruslands præsident Vladimir Putin har besluttet sig for at angribe Ukraine, men han mener, at Rusland stadig kan vælge diplomatiet frem for krig.