93-årig dømt: Var vagt i KZ-lejren Stutthof

En tidligere SS-vagt er blevet dømt for medvirken til drab på flere tusinde kz-fanger.

Det skriver flere tyske medier, heriblandt Hamburger Abenblatt.

Den 93-årige Bruno Dey blev ved ungdomsretten i Hamburg kendt skyldig i medvirken til drab på 5232 mennesker som vagt i koncentrationslejren Stutthof.

At sagen blev ført ved ungdomsretten skyldtes, at Dey var blot 17 år gammel, da han i august 1944 startede som vagt i lejren, hvor også danske fanger blev interneret.

Bruno Dey har erkendt, at han var i kz-lejren og også, at han vidste, at det ikke var kriminelle, der blev holdt fanget. Men han nægtede, at have skulle have medvirket til drab på 5232 mennesker, ligesom han insisterede på, at han ikke frivilligt, havde deltaget i grusomhederne. At han var i lejren som vagt skyldtes, ifølge Bruno Dey, at han på grund af sygdom ikke kunne sendes til fronton som soldat.

Norsk modstandsmand: Så børn blive hængt

Sagen har stået på i 9 måneder og flere vidner har været hørt, bl.a. har den 97-årige nordmand, Johan Solberg, vidnet i retten. Han var fange i Stutthof og fortalte i retten, at han personligt havde været vidne til 11 henrettelser, herunder set børn blive hængt, og han dagligt havde set omkring 100 fanger, mest jøder, blive sendt til gaskamrene.

Johan Solberg, der var modstandsmand under den tyske besættelse af Norge, døde i sidste måned.

Ifølge det norske medie VG.no blev Solberg arresteret af Gestapo under oprulningen af modstandsbevægelsen i Gjøvik-området i foråret 1944. Efter flere forhør blev han sendt til den Grini – tyskernes største koncentrationslejr i Norge, inden den 9. august sammen med en række andre fanger blev sendt til Stutthof.

Bruno Dey: Det må ikke gentage sig

I en sidste udtalelse til retten i mandags sagde Bruno Dey,:

-I dag vil jeg gerne undskylde overfor de, som gennemgik dette helvede af vanvid, og deres pårørende – noget sådan må aldrig gentage sig, sagde Dey i retten i mandags.

Retten idømt Bruno Dey to års betinget fængsel.

Skriv et svar