Sundhedsstyrelsen: De yngste skal vaccineres mod influenza

thermometer on blanket

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn i alderen 2-6 år i år bliver vaccineret mod influenza.

-Når vi i år vælger at anbefale vaccination mod influenza til de yngste børn i alderen 2-6 år, har det haft afgørende betydning for os, at vi ved at vaccinere de 2-6-årige forventer, at vi kan bremse influenzasmitten markant. Samtidig vil influenzavaccination beskytte børnene selv og deres mindre søskende og ældre familiemedlemmer, der kan blive rigtig syge af influenza, forklarer vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.

Ved at vaccinere de 2-6- årige, er håbet at kunne forebygge yderligere sygdom og bekymring i familierne og at forhindre fravær, isolation og brud på hverdagen blandt både børn, men også øvrige familiemedlemmer, som børnene kan smitte.

-Vi er bekymret for, at den influenzasæson vi går ind i bliver hård, fordi vi havde meget lidt influenza i de to foregående år og derfor vil vi gerne beskytte flest mulig. Så ved at få en høj tilslutning både hos børn og voksne kan vi tage mest mulig smitte ud af efteråret og vinteren, fortæller Helene Probst.

Vaccineres med næsespray

Hos langt de fleste børn er influenza en mild infektion med et ukompliceret forløb. Men en lille andel af de smittede børn kan få komplikationer i luftvejene i form af nedre luftvejsinfektioner eller forværring af astma, som kan kræve, at man tilses af en læge og eventuelt indlægges.

-Børnene skal ikke stikkes. Vaccination mod influenza til børn gives som en næsespray, og de vil kunne blive vaccineret enten hos egen læge, på visse apoteker og hos private vaccinationsklinikker, der tilbyder influenzavaccination. Det gør det nemt for forældre at få passet en tid til vaccination ind i en travl hverdag, siger Helene Probst.

Børn der ikke tidligere er blevet vaccineret mod influenza skal ifølge Sundhedsstyrelsen vaccineres to gange med mindst fire ugers mellemrum for at være bedst beskyttet.

Gratis vaccine til udvalgte grupper

Tilbuddet om gratis influenza-vaccine gælder ikke kun for de 2-6-årige, men f.eks. også for alle over 65 år og for sundheds- og plejepersonale samt personer med visse kroniske sygdomme.

Anbefalingen om, at børn og sundheds- og plejepersonale bliver vaccineret, gælder foreløbigt i denne sæson, hvor det på grund af COVID-19 epidemien er særligt vigtigt at forebygge andre infektioner for at begrænse alvorlig sygdom hos sårbare grupper og for at undgå at belaste sundhedsvæsenet.

For både børn og personale såvel som for de sædvanlige målgrupper for influenzavaccinationsprogrammet, gælder det gratis tilbud om vaccination fra d. 1. oktober 2021 til d. 15. januar 2022. For enkelte grupper dog helt frem til udgangen af februar – det gælder gravide i 2. og 3. trimester, personer med medfødt eller erhvervet immundefekt og deres husstandsmedlemmer.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at man vil lancere en større informationskampagne, når tilbuddet om influenzavaccination træder i kraft, herunder med information specifikt til forældre til børn i alderen 2-6 år.