Ruslands ambassadør indkaldt efter brud på dansk luftrum

Ruslands ambassadør har i dag været indkaldt til møde med Udenrigsministeriets udenrigspolitiske direktør.

Indkaldelsen er sket som reaktion på de russiske krænkelser af dansk luftrum nær Bornholm den 11. juni 2021.

-At russiske kampfly hele to gange krænker dansk luftrum er et alvorligt og uacceptabelt brud på alle gældende internationale normer og regler for militære flyvninger. Det kan ikke tolkes som andet end en både skændig og fuldstændigt unødigt bevidst provokerende russisk handling. Derfor har vi fra dansk side også reageret klart, skarpt og prompte. Det er selvsagt også noget vi vil drøfte videre med vores allierede, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren ledsager mandag statsministeren til topmøde i NATO. Under topmødet vil udenrigsministeren blandt andet benytte lejligheden til at drøfte de russiske krænkelser med sine udenrigsministerkolleger.

-Det hører – heldigvis – til sjældenhederne, at jeg ser mig nødsaget til at få indkaldt herværende ambassadører. Det er et alvorligt og utvetydigt diplomatisk skridt. Det er blevet gjort fuldstændigt klart for den russiske ambassadør, at den slags provokationsflyvninger må stoppe og at internationale love og regler gælder for Rusland såvel som for alle andre, siger udenrigsministeren.