Regeringen giver 15 mio. kr. til hjemrejse-projekt

Den danske regering har besluttet at give økonomisk støtte til et projekt, der skal få irregulære migranter på Vestbalkan til at rejse tilbage til deres hjemlande.

Regeringen har besluttet, at give 15,4 millioner kroner til et projekt, der skal rådgive irregulære migranter, der er strandet på Vestbalkan, om deres muligheder for frivillig hjemrejse. Helt konkret hjælpes de med at arrangere hjemrejsen, og de tilbydes støtte til at komme på plads i hjemlandet.

Pengene er en del af de midler, regeringen har reserveret til indsatsen for et nyt og retfærdigt asylsystem.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

-Tusindvis af migranter opholder sig på Balkan. De vil gerne længere nordpå, men Europas grænser er ikke åbne. Der er nemlig ikke fri indvandring. Derfor er migranterne strandet i flere lande på Balkan. De lande løfter nu en stor opgave for hele Europa. Dem vil vi gerne aflaste. Derfor bruger vi nu 15 millioner på at få migranterne til at rejse frivilligt hjem til Mellemøsten eller Pakistan eller hvor de kommer fra, siger Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og tilføjer:

-Migrationsudfordringer skal ikke først håndteres i det øjeblik, de står og banker på døren ved den danske grænse. De skal tackles langt tidligere – i nærområderne og i landene langs migrationsturne. Det bidrager dette projekt til, og derfor er det også et skridt i den rigtige retning i den danske regerings indsats for et retfærdigt asylsystem.

Det er FN’s Organisation for Migration (IOM), der står for projektet, der sigter mod at hjælpe 500 irregulære migranter tilbage til deres hjemlande, og herunder skræddersy reintegrationsstøtte til mindst 300 irregulære migranter.

Centralt i projektet er udviklingen af en ’værktøjskasse’ til håndtering af hjemrejserådgivning, som også vil kunne bruges i IOM’s indsatser i andre lande. Individuel rådgivning og information repræsenterer det første skridt i den frivillige hjemrejse, og IOM sikrer, at processen foregår på et så neutralt og oplyst grundlag som muligt.

Projektet støttes desuden af Holland, Tyskland, Østrig og EU og har indtil nu hjulpet flere end 1500 migranter fra mere end 20 lande til frivilligt at rejse hjem fra de seks lande på Vestbalkan – Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien og Serbien.