Minksagen: De Radikale vil ikke have advokatvurdering – de vil have valg

Det Radikale Venstre vil ikke have en advokatvurdering af regeringen og statsminister Mette Frederiksens rolle i Minkskandale – i stedet vil partiet have statsministeren til at udskrive valg.

I torsdags udkom en kommissionsrapport, som klart sagde, at statsminister Mette Frederiksen (S) havde udtalt sig groft vildledende på pressemødet, hvor hun gav ordre til, at aflive alle mink i Danmark, selvom der ikke var lovhjemmel for det. Det vidste Mette Frederiksen bare ikke, konkluderer kommissionen. Til gengæld var både krads kritik af både topembedsmænd, rigspolitichefen og tidligere miljø- og fødevareminister Mogens Jensen.

Flere partier har efterfølgende krævet, en advokatvurdering for at få afgjort, om Mette Frederiksen kan stilles til ansvar ved en Rigsret.

Men i den radikale folketingsgruppe er man nået frem til, at sagen ikke skal håndteres af jurister. Årsagen er ,ifølge et opslag på Facebook af Sofie Carsten Nielsen, at kommissionen ligger Mette Frederiksens forklaring til grund. “Men der er intet i beretningen, der understøtter, at statsministeren har handlet groft uagtsomt. Dermed er der intet grundlag for at føre en rigsret”, konkluderer Sofie Carsten Nielsen.

I stedet vil partiet have statsminister Mette Frederiksen til at udskrive valg efter sommerferien – og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Hvis hun ikke udskriver valg, truer de radikale med at udtrykke mistillied til regeringen ved Folketingetsåbning og det vil så udløse et valg.