Lyntest giver falsk negative svar: Kun hver anden smittet opdages i lyntest

Corona Covid  Virus Coronavirus

Test, test og flere test.. Det er regeringens strategi i forbindelse med den igangværende åbning. Men, nu viser det sig, at Antigentest – også kaldet lyntest – gav 47% falsk negative svar.

En ny, stor opgørelse fra Statens Serum Institut viser, at PCR-testen gav 4.069 positive svar. Antigen-testen fangede kun de 2.159 af dem. Dermed fik 1.910 personer – eller 47% – et negativt antigen-testsvar, selv om der kunne påvises coronavirus i halsen.

Opgørelsen er lavet på baggrund af en periode på lidt over syv uger fra den 1. februar til den 23. marts hvor 117.670 borgere fik både en PCR-test og en antigen-test inden for 48 timer.

-Vores undersøgelse viser, at antigen-tester ret upræcise til at udpege en smittet person. Vi kan se, at 47% af alle dem, der reelt er smittede med corona, får et negativt testsvar efter en antigen-test. De er altså testet falsk negativ, siger konstitueret faglig direktør på SSI Tyra Grove Krause om undersøgelsen.

Ifølge Tyra Grove Krause passer resultatet godt med det, man ved fra andre undersøgelser, hvor man har sammenlignet de to test. Især hvis man tester personer uden symptomer.

-Man kan se på antigen-testen som en meget bred si. Den fanger de mest smitsomme, men ikke alle dem, der potentielt kan smitte. Derfor betragter vi antigen-testen som et screeningsværktøj. Den er et ekstra redskab til at finde og nedkæmpe virus, siger Tyra Grove Krause.

Også fejl med positive svar

Det er ikke kun manglende positive svar, der er et problem. For der er også mange, som får et positivt testsvar efter en antigentest, selv om de ikke er smittet med coronavirus.

Det sker for 45% af dem, der får et positivt testsvar

-Derfor, at det er meget vigtigt, at alle, der får et positiv resultat fra en antigen-test, lader sig PCR-teste hurtigst muligt, så de sikrer sig, at de er smittede. Det er først efter den efterfølgende negative PCR-test, at vi kalder det et bekræftet tilfælde. Altså man er smittet, siger Tyra Grove Krause.

Dette fremgår også af Sundhedsstyrelsens anbefaling, at en positiv antigen-test altid skal bekræftes med en positiv PCR-test, der tages den samme eller næste dag .