Køber 2 millioner jodtabeletter

Sundhedsstyrelsen udvider nu lageret af jodtabeletter, som skal bruges i tilfælde af atom-uheld.

De mange jodtabeletter skal lægges på lager og kunne uddeles til risikogrupperne, i tilfælde af at Danmark rammes af et alvorligt udslip, der indeholder jod fra et kernekraftværk eller udslip i vores nærområde. Jodtabletter har udelukkende effekt ved indånding af radioaktivt jod og skal derfor ikke anvendes, hvis et udslip ikke indeholder jod.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vurderes et dansk lager på 2 millioner jodtabletter at kunne dække risikogruppen bestående af børn og unge op til og med 18 år, udgående sundheds- og beredskabspersonale op til og med 40 år samt gravide og ammende.

Er uheldet ude: Gå indenfor

Det danske jodberedskab vil kunne bruges, hvis et væsentligt radioaktivt udslip rammer Danmark fra et uheld på et kernekraftværk i Danmarks nærområde eller fra en ulykke med et nukleart drevet fartøj i dansk farvand.  

Det overordnede råd fra Sundhedsstyrelsen i forbindelse med et alvorligt udslip, der bevæger sig ind over dansk område, er fortsat at gå indenfor. Dette vil helt overordnet bidrage til at beskytte mod direkte stråling og mod indånding af radioaktive stoffer som cæsium, strontium og jod. Indtag af stabilt jod i form af jodtabletter vil derudover beskytte mod at optage radioaktivt jod i skjoldbruskkirtlen og en evt. senere forhøjet risiko for udvikling af skjoldbruskkirtelkræft. Indtagelse af stabilt jod vil primært have en effekt for børn og unge samt gravide og ammende. For personer over 40 år ser man ingen beskyttende effekt ved at indtage jodtabletter.

Der er netop indgået kontrakter med danske produktionsapoteker om levering af den første del af jodtabletterne, der bliver leveret inden for de næste 2-3 måneder. Parallelt med indkøbet arbejdes der med at fastlægge en distributionsmodel.