Hospitaler kan have foretaget unødige amputationer

Region Midtjylland kan ikke udelukke, at der er patienter, som har fået foretaget en amputation, som kunne have været undgået.

I en pressemeddelelse skriver Region Midtjylland, at  en ekstern analyse bestilt af direktionen og hospitalsledelserne på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg viser, at kapaciteten til at behandle (karkirurgiske) patienter med sygdomme som åreforkalkning og udposninger på blodkarrene er for lav i regionen.

Analysen vurderer, at kvaliteten af de operationer, der udføres på udposninger og bristninger på den store blodåre i maven (aorta) generelt er i orden. Samt at åreknudeklinik og sårklinik i Viborg er velfungerende.

– Vi kan ikke behandle patienterne hurtigt nok, det er jeg utrolig ked af. Vi skylder patienterne at behandle flere hurtigere og styrke samarbejdet mellem hospitalerne. Det arbejde er sat i gang sammen med hospitalsledelserne og karkirurgerne. På længere sigt er det afgørende at styrke den faglige udvikling, for at kunne rekruttere flere medarbejdere til karkirurgien, siger koncerndirektør Ole Thomsen.

Nogle patienter får et uhensigtsmæssigt behandlingsforløb med behandling på to hospitaler, fordi dele af deres behandling kun kan ske på Aarhus Universitetshospital.

Analysen anbefaler derfor, at flere karkirurgiske operationer på længere sigt kan udføres på begge hospitaler.

Forebyggende behandlinger udføres sent – øger risiko for amputation

Ifølge analysen udføres behandlinger for at forebygge amputation generelt sent i et karkirurgisk behandlingsforløb på Aarhus Universitetshospital. Og at risikoen for efterfølgende amputation derfor øges.

– Vi kan desværre ikke udelukke, at nogle kunne have undgået amputation eller udsat tiden til amputation, siger koncerndirektøren.

Regionen vil derfor nu orientere karkirurgiske patienter, der har fået amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underben indenfor de seneste år, om deres erstatnings- og klageadgang.

Ifølge regionen er hovedparten af de amputerede formentlig amputeret af god grund.

Øvrige patienter, der er behandlet på karkirurgiske afdelinger og er utrygge ved deres behandlingsforløb, kan kontakte afdelingen for at få en samtale om deres behandling, skriver regionen i pressemeddelelsen.