Fugleinfluenza: Skal aflive 36.000 kalkuner

selective focus photo of red turkey head

I dag begynder aflivningen af 36.000 kalkuner på en kalkunfarm Ved Keldernæs på Lolland.

De seneste dage er flere hundrede kalkuner på farmen døde efter smitte med fugleinfluenza.

Fødevarestyrelsens dyrlæger har udtaget prøver fra fuglene nytårsaftensdag, og nytårsdag kom resultatet fra Statens Serum Institut. Fuglene er døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1, og derfor skal hele besætningen aflives.

-Vi har ingen kur mod fugleinfluenzaen, så vi er nødt til at aflive alle kalkunerne for at stoppe udbruddet og hindre smittespredning. Det er trist, at vi nu igen skal aflive så mange dyr og samtidig et stort tab af ressourcer for samfundet. I går måtte vi aflive en hobbybesætning og nu en meget stor kalkunfarm. Situationen viser, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt, siger dyrlæge og kontorchef i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.

Aflivningen af de mange kalkuner begynder i dag, mandag og vil komme til at tage flere dage. Arbejdet bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner.

Der er indført en 10 km-restriktionszone rundt om den smittede farm. I zonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at oprydning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.