Fjerner dansk musik fra YouTube

Google fjerner muligvis al dansk musik fra YouTube efter den populære tjeneste ikke er blevet enige med Koda om en ny aftale for betaling af komponister og sangskrivere.

Ifølge Koda, der er de danske komponister og sangskriveres rettighedsorganisation, pågår der forhandlinger med Google om en fælles-nordisk aftale. Den nye aftale, skal erstatte de nationale aftaler med de norske, finske og danske komponist- og sangskriverselskaber. I april i år udløb aftalen med Koda, men den blev rutinemæssigt forlænget til 1. august.

Ifølge Koda har Google krævets, at de penge, som komponister og sangskrivere får for YouTubes brug af musik, reduceres med knap 70 procent, hvilket Koda ikke vil gå med til.

Så nu har Google meddelt, at musik og sange fra Kodas medlemmer ikke kan vises på Google.

Hos Koda betragter man Googles udmelding som et forsøg på at lægge pres på Koda:

-Google har altid haft en ”our way or the highway” strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt. Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube. YouTube håber vel ad den vej at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår, siger Kodas mediedirektør, Kaare Struve.

Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen kalder Googles krav om reduktion i betalingen for “bizart”:

-Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU´s Copyright-direktiv. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart.