EU-ledere enige om budget og corona-hjælp

Euro Money Coins Currency  - geralt / Pixabay

Efter lange og hårde forhandlinger er EU-landendes ledere blevet vedtaget et nyt EU-budget og en ny genopretningsfond, som skal hjælpe medlemslandende ud af den økoniske krise, som Corona-pandemien har forårsaget.

Det er et svimlende beløb, stats- og regeringslederne har opereret med – 13,6 billioner kroner danske kroner. Af dem udgør EU’s budget knap 8 billioner, mens den nye geneopretningsfond udgør de resterende ca. 5,6 billioner kroner, hvoraf 2,9 billioner gives som støtte og 2,6 billioner gives som lån – bl.a. efter krav fra Danmark.

Én billion er det samme somme et tusinde milliarder, eller 1.000.000.000.000.

I aftalen er stats- og regeringslederne også blevet enige om, at 30% af budgettet fremover øremærks klimaet. Desuden skal der mere fokus på forskning og integration og mindre på landbrug og strukturfonde.

Frederiksen: Bølgerne er gået højt
Den danske statsminister Mette Frederiksen (S), er tilfreds med aftalen. På sin Facebook-side kalder hun den bl.a.:

“En ambitiøs genopretningsplan for europæisk økonomi ovenpå corona-krisen. Men på en mere ansvarlig måde; med mindre direkte tilskud og større fokus på lån.”

“Mere vægt på EU’s værdier Der laves nu en kobling mellem budgettet og værdierne om bl.a. demokrati og retssikkerhed.”

Om forhandlingerne skriver hun:

“Tak til mine europæiske kolleger for hårde forhandlinger. Bølgerne er gået højt – men stemningen har været god.

Også Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, virker tilfreds. På det sociale medie Twitter skriver han “Jour historique pour l’Europe !” – “En historisk dag for Europa!”.

Skriv et svar