Direktør dømt til fængsel for skjult abonnement

working macbook computer keyboard

En direktør er blevet idømt fængselsstraf for bedrageri i forbindelse med en såkaldt “abonnementsfælde”.

Dommen er faldet ved Østre Landsret, der idømte direktøren to år og tre måneders ubetinget fængsel. Direktøren blev også fundet skyldig ved Retten i Roskilde, men ankede dommen til landsretten. Det er første gang, at en direktør er idømt fængsel for en abonnementsfælde.

Sagen begyndte tilbage i 2016 hvor Forbrugerombudsmanden politianmeldte både selskabet og dets direktør efter at have modtaget klager over abonnementsfælden. På grund af sagens grovhed lød anmeldesen på overtrædelse af straffelovens bestemmelse om bedrageri.

Direktøren lavede bl.a. en ”Vind en iPhone”- kampagne i 2015 for at tiltrække kunder til en abonnementshjemmeside. I kampagnen, der blandt andet kørte via Facebook og mails, blev forbrugerne lovet, at de kunne vinde en iPhone mod at betale fem kroner i levering. Når forbrugerne kom ind på kampagnesiden, fremgik det med småt nederst på siden, at forbrugerne med betalingen af de fem kroner også blev tilmeldt et abonnement til hjemmesiden. Forbrugerens betalingskortoplysninger blev efterfølgende brugt til at trække 499 kroner hver måned for abonnementet.

Retten fandt, at kampagnesiden var lavet med det formål, at frembringe en vildfarelse hos forbrugerne, således at de ved at reagere på konkurrencen om en iPhone, uden deres viden og accept samtidig tegnede abonnement, hvorved de blev påført et tab.

I alt blev der bedraget for 3,7 millioner kroner over en periode på syv måneder.

Retten har i sin strafudmåling bl.a. lagt vægt på, at der var tale om kriminalitet af “organiseret og professionelt præg” og ca. 8.000 forbrugere var blevet påført et tab, efter at de var blevet lokket i abonnementsfælden

-Har man et forretningskoncept, der går ud på at skjule et abonnement og de månedlige trækninger for abonnementet, indtil forbrugerne ved et tilfælde opdager det, så kan det være bedrageri og give fængselsstraf, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen og tilføjer:

-Sådanne skjulte abonnementer politianmelder vi, og det kan – som vi har set her – give fængselsstraf.