Danskernes webkameraer er åbne for hackere

people woman coffee laptop

En ny undersøgelse foretaget for Ingeniørforeningen, IDA viser, at flere end hver anden dansker ikke har dækket deres kamera på computeren til.

Kun godt hver tredje dansker dækker deres kamera på computeren til, og det giver hackere frit spil til at skaffe sig adgang, og i værste fald kan de få adgang til billeder af dig i en situation, som du nødigt vil dele med andre.

IDAs ekspert i it-sikkerhed, Jørn Guldberg, undrer sig over, at så mange danskere ser stort på beskyttelsen af deres privatliv.

-Langt de fleste danskere låser deres hoveddør, når de forlader hjemmet, og det burde de også gøre med kameraerne på deres elektronik. Det er i dag muligt for hackere på et meget lavt niveau at få adgang til et stort antal computere, for derefter at overvåge folk. Det kan ske ved phishing eller falske hjemmesider, hvor folk uforvarende kommer til at falde i fælden, siger han.

Fysiske indbrud i private hjem har de seneste mange år været faldende, mens kriminalitet på nettet stiger hurtigt, og derfor bør danskerne tage deres forholdsregler, lyder det fra Jørn Guldberg.

-Computere følger os i dag mange steder, både på badeværelset og i soveværelset. Situationer, hvor man umiddelbart tror, at man er alene, og ikke regner med, at andre kigger med. Det kan man ikke altid være sikker på, og når nu det er så nemt at beskytte sig mod lurere, burde flere gøre det, siger han og understreger, at kameraer på smartphones og nye fjernsyn også kan overtages af andre.

Man kan dække sit kamera med et lille klistermærke, eller man kan for få kroner købe en lille plastik dims, som kan skydes frem og tilbage for at lukke og åbne for kameraet.