Situationen i Filippinerne er så fastlåst at der nu arbejdes på at hjælpe danskere hjem via et særfly arrangeret i samarbejde mellem Udenrigsministeriet og rejsebranchen
Situationen for danskere i Filippinerne er udfordrende. I takt med at landet lukker ned, bliver det stadigt sværere for danskere at rejse til Danmark.
Derfor har Udenrigsministeriet tirsdag annonceret, at man er i færd med at arrangere et særfly i samarbejde med rejsebranchen. Flyet forventes at blive sendt afsted mod Manila og Cebu henover weekenden.
Det er en svær operation at gennemføre, understreger udenrigsminister Jeppe Kofod.
-Meget skal endnu falde på plads, før vi kommer i mål med dette, men jeg er glad for at kunne fortælle om et konstruktivt og positivt samarbejde med de filippinske myndigheder om at finde en løsning for de danskere, der er strandet, forklarer Jeppe Kofod.
Konkret information om køb af billetter er blevet sendt ud til alle danskere i Filippinerne på Udenrigsministeriets krisedatabase. Tirsdag var 236 danskere registreret til at have behov for hjælp for at komme hjem.
Udenrigsministeriet har lige nu sendt et udrykkerhold til ambassaden Manila, som kan assistere og vejlede i forbindelse med at sikre hjemtransport til flest muligt med det danske særfly. Det er nemlig vigtigt, at de befinder sig tæt på de to byer med internationale lufthavne Mactan-Cebu International Airport og Manila Ninoy Aquino International Airport, så de kan komme med flyet med meget kort varsel.
Særfly kræver helt særlige betingelser
Samtidig med udmeldingen skal det understreges, at danskere der befinder sig i udlandet først og fremmest bør søge hjem via kommercielle flyselskaber og ikke afvente særlige fly til alle dele af verden arrangeret på samme måde som til Filippinerne og eksempelvis Italien tidligere på ugen.
-Vi bliver nødt til at prioriterer de steder, hvor f.eks. sundheds- eller sikkerhedssituationen er en særlig udfordring. Udenrigsministeriet kan kun prøve at iværksætte egne særfly i helt ekstraordinære situationer, hvor ingen andre løsninger er mulige, understreger udenrigsminister Jeppe Kofod.
Hver eneste særfly kræver, at der bliver lavet individuelle løsninger. Alt bliver arrangeret fra bunden og for hvert eneste fly er der særlige tilladelser, der skal forhandles og aftaler, der skal indgås politisk og logistisk. Der skal desuden være sikkerhed for, at danskerne i området kan komme til flyet og at det kan fyldes op.
Det er desuden vigtigt at understrege, at de rejsende, der bliver hjulpet hjem via særfly også selv skal betale deres billetter, som bliver prissat til markedspris. Den enkelte rejsende kan derudover kontakte sit rejse-, fly- eller forsikringsselskab om evt. spørgsmål om mulig refusion af udgifter.
I forbindelse med udsendelse af særfly udsteder Udenrigsministeriet dog en underskudsgaranti, som skal dække eventuelt usolgte billetter.