Amnesty kritiserer Ukraine: Bringer civiles liv i fare

I en ny rapport kritiserer Amnesty International det ukrainske militær for at bringe civiles liv i fare.

Ifølge Amnesty-rapporten sker det ved bl.a. at etablere baser og betjene våbensystemer i befolkede boligområder, herunder i skoler og hospitaler, i nogle tilfælde flere kilometer fra frontlinjen og med alternativer til stede som militærbaser eller tæt bevokset skov i nærheden. Sådanne taktikker krænker den humanitære folkeret og bringer civile i fare, da de forvandler civile steder til militære mål. De efterfølgende russiske angreb i befolkede områder har dræbt civile og ødelagt civil infrastruktur.

-Vi har dokumenteret et mønster af ukrainske styrker, der sætter civile i fare og overtræder krigens love, når de opererer i befolkede områder, siger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekretær og fortsætter:

-At være i en defensiv position fritager ikke det ukrainske militær fra at respektere den humanitære folkeret.

Amnesty gør dog samtidig opmærksom på, at selvom Ukraine har overtrådt reglerne, så retfærdiggør det på ingen måder Ruslands vilkårlige angreb, som har dræbt og såret utallige civile. Alle parter i en konflikt skal til enhver tid skelne mellem militære mål og civile genstande og tage alle mulige forholdsregler, herunder ved valg af våben, for at minimere civil skade. Vilkårlige angreb, der dræber eller sårer civile eller beskadiger civile genstande, er, ifølge Amnesty International, krigsforbrydelser.

Agnès Callamard opfordrer den ukrainske regering til straks, at flytte sine styrker væk fra befolkede områder eller evakuerer civile fra områder, hvor militæret opererer.

-Militæret bør aldrig bruge hospitaler til at deltage i krigsførelse og bør kun bruge skoler eller civile hjem som en sidste udvej, når der ikke er nogen levedygtige alternativer, siger Agnès Callamard.