Aftale om ekstra hjælp til dansk erhvervsliv

a businessman typing on laptop while on a phone call

Et bredt flertal af folketingets partier er enige med regeringen om udvidelse af de allerede aftalte corona-kompensationsordninger.

De seneste restriktioner på grund af den stigende corona-smitte, har betydning for, hvordan danske erhvervsdrivende kan køre deres forretning.

Derfor aftalte regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier allerede i sidste uge at åbne for de generelle kompensationsordninger. Det betyder blandt andet, at alle de virksomheder, der nu oplever at blive midlertidigt lukkede, vil kunne få kompensation under disse ordninger. Og nu er aftalepartierne blevet enige om yderligere initiativer.

Aftalepartierne er enige om, at virksomheder, der er ramt af restriktionerne, kan vælge at lukke ned frivilligt og få dækket op til 90 pct. af virksomhedens faste omkostninger og omsætningstab som selvstændig (op til loftet) samt benytte lønkompensationsordningen for hjemsendte medarbejdere.

Det bliver også muligt at søge om kompensation fra den dag, der er trådt restriktioner i kraft dvs. hhv. den 10. december eller den 19. december.

Puljen for kasserede letfordærvelige varer udvides, så virksomheder og leverandører, der pga. restriktioner brænder inde med letfordærvelige varer i perioden den 10. december til den 19. december 2021, kan få hjælp.

Derudover etableres der ligesom sidste år en ’Decemberpulje’, hvor virksomheder kan søge om kompensation på op til 150.000 kr. for sæsonbetonede omkostninger f.eks. julepynt eller anden udsmykning og 250.000 kr. for sæsonbetonede letfordærvelige fødevarer.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

-Jeg tror, at vi er mange, som havde håbet på en jul uden corona. Desværre står vi en situation, hvor vi næsten hver dag ser nye smitterekorder. Derfor har vi været nødt til at indføre flere restriktioner, så vi kan få smitten sparket til hjørne. Men når der kommer restriktioner, så følger hjælpen med. Derfor spændte vi i sidste uge det brede sikkerhedsnet ud under dansk erhvervsliv, og nu har vi justeret og udvidet nettet, så dem der bliver ramt kan få hjælp, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) og fortsætter:

-For de restauranter, som måtte ønske at holde restauranten helt lukket, er der hjælp til at betale dele af de faste omkostninger – op til 90 pct. – ligesom vi nu introducerer en decemberpulje, så virksomheder kan få dækket særlige udgifter fra julemåneden.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen er tilfreds med muligheden for kompensation til virksomhederne:

-Venstre er tilfredse med, at der med to nye ordninger gives virksomhederne mulighed for kompensation for de tab, som de nye restriktioner påfører dem. Ligeledes er det positivt, at det slås fast, at virksomheder, der vælger at lukke ned, kan få 90 pct. kompensation af deres faste omkostninger.