Advarer mod algegift i muslinger i Limfjorden

Der er fundet algegift i muslinger i Risgårde Bredning og Hvalpsund i Limfjorden.

Algegiften kan potentielt være dødelig, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at borgere samler muslinger eller østers i området i den kommende tid. Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at østers- og muslingesamlere orienterer sig på Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden de indsamler muslinger m.m. andre steder i Limfjorden.

Svimmelhed og feber

Algegiften, der er fundet i muslingerne, kaldes paralyserende skaldyrsforgiftning (PSP). Spiser man muslinger eller østers, der indeholder algegiften, kan det medføre en prikkende og brændende fornemmelse i mund og i hud med efterfølgende følelsesløshed. Efter 4-6 timers følelsesløshed i fingre og tæer følger typisk svimmelhed og feber. Kraftig forgiftning medfører generelt tab af muskelkoordinering, åndedrætsbesvær og død ved åndedrætssvigt i meget uheldige tilfælde. Inkubationstiden for PSP varer fra 30 minutter til få timer, og forgiftningstilstanden kan vare i flere uger.   

Muslinger og østers, der er til salg i butikker og restauranter, bliver overvåget for algegift. Det er derfor fortsat sikkert at købe muslinger og østers i butikkerne og restauranter.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside er der en række gode råd til private, som samler muslinger eller østers. Her kan borgere også følge med i, hvor og hvornår det igen er sikkert at samle muslinger og østers i Limfjorden.