150 millioner kroner til humanitær hjælp i Ukraine

Danmark sender yderligere 150 millioner kroner til humanitære indsatser i Ukraine.

Det oplyser Udenrigsministeriet mandag i en pressemeddelelse.

Konkret sendes 100 millioner kr. til danske NGO’ers humanitære arbejde i og omkring Ukraine og 50 millioner kr. til FN’s flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og FN’s Børnefond, UNICEF.

-Krisen udvikler sig minut for minut, og den humanitære situation er alvorligt forværret. UNHCR vurderer, at op mod 8 millioner mennesker er i risiko for at blive fordrevet fra hus og hjem i Ukraine. Hertil estimerer UNHCR, at op mod 4 millioner vil forsøge at flygte ud af landet, siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

-Vi står med en humanitære krise i Europa af historiske dimensioner, der kan udvikle sig langt ud over, hvad vi har set i generationer. Derfor øger regeringen støtten til den ukrainske civilbefolkning med yderligere 150 millioner kr. til helt basale humanitære behov og andre konkrete akutte indsatser i Ukraine og i nabolandene. Blandt andet er Røde Kors allerede i gang med at indkøbe tæpper og hygiejnekits.

Af den samlede pakke vil 25 millioner kr. gå til UNHCR’s respons i Ukraine for at beskytte internt fordrevne og imødekomme deres akutte behov. 25 millioner kr. går til UNICEF’s respons, der skal hjælpe op mod 7,5 millioner børn i Ukraine og sikre deres uddannelse, sundhed og adgang til vand.

De 100 millioner kr. til danske og internationale organisationer vil gå til en strakspulje, hvor danske organisationer med et strategisk partnerskab med Udenrigsministeriet kan få finansiering til eget eller internationale partneres arbejde i Ukraine og dets nabolande.