Filmpirat idømt betinget fængsel

En 58-årig mand er blevet idømt 30 dages betinget fængsel for at have downloadet og delt ikke under 800 film og tv-serier via ulovlige fildelingstjenester.

Dommen faldt torsdag ved Retten på Frederiksberg.

Downloading og deling af de mange film og tv-serier er sket via fildelingstjenesten DanishBits og to andre piratsider i en periode fra omkring starten af 2017 og frem til den 14. april 2021.

Ved en ransagning af mandens hjem blev der fundet en såkaldt seedbox, som er en server, der gør det muligt at tilgå og dele digitale filer anonymt. Boxen var aktiv ved ransagningen, og her havde brugerne af den ene hjemmeside mulighed for at downloade 41 forskellige film.

-Jeg er tilfreds med dommen. Med en straf på 30 dages fængsel sendes der et tydeligt signal om, at ikke blot bagmændene, men at også de ”almindelige” brugere af de ulovlige fildelingstjenester kan risikere en fængselsstraf, siger Beytullah Karacan, der er anklagerfuldmægtig hos NSK.

Den 58-årige er desuden dømt til at betale erstatning til Rettighedsalliancen, der repræsenterer rettighedshaverne til materialet, som han har delt.

Flere domme for ulovlig fildeling

Sagen er en del af et større sagskompleks om ulovlige fildelingstjenester, der udspringer af en anmeldelse fra Rettighedsalliancen i 2018. Det har ført til, at en række af tjenesterne nu er lukket.

Under efterforskningen fandt man blandt andet frem til en række brugere af fildelingstjenesten DanishBits. De tekniske beviser i sagen førte til ransagninger hos flere brugere. Det har foreløbigt ført til afgørelser vedrørende to brugere. Ud over dommen i dag er en bruger i april idømt en bøde på 7.500 kr. i en anden sag.

I april sidste år blev bagmanden bag DanishBits idømt ét års fængsel ved Københavns Byret. Retten konfiskerede samtidig 250.000 kr. hos ham, ligesom han skulle betale 250.000 kr. i erstatning til Rettighedsalliancen. 
I juni i år blev en af bagmændene bag tjenesterne Asgaard og NordicBits idømt fire måneders fængsel, hvoraf tre blev gjort betinget. 

Senest har NSK den 3. november 2021 anholdt seks personer med tilknytning til forskellige fildelingstjenester.