Bagmænd dømt for ulovlig fildelingstjeneste

close up photo of wooden gavel

To mænd er blevet idømt tre måneders fængsel med vilkår om samfundstjeneste for at stå bag en ulovlige fildelingstjeneste, hvorfra der er delt tusindvis af film og tv-serier.

Dommen faldt tirsdag ved Retten i Odense.

De to mænd, der er henholdsvis 35 og 54 år gamle og De dømte tilhørte fildelingstjenesten asgrd.org’s ejerkreds og har været med til at starte fildelingstjenesten op. Hjemmesiden havde op mod 23.000 brugere. Via siden er der delt op mod 15.000 ophavsretligt beskyttede værker. Det var både film, tv-serier, musik, tegneserier og lydbøger.

Der er i begge sager fra Retten i Odense blevet tilkendt RettighedsAlliancen erstatning på 35.000 kroner i hver sag.

-Det er tilfredsstillende, at anklagemyndighedens behandling af sagerne har ført til økonomisk erstatning til RettighedsAlliancen, som repræsenterer en lang række medlemmer, herunder Nordisk Film, Zentropa, Scanbox Entertainment og SF Studios, siger Christian Raaholt Hahn, der er anklager hos National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).  

Onsdagens domme er tredje og fjerde i et større sagskompleks, som begyndte i oktober 2020, da RettighedsAlliancen anmeldte internetsiden asgrd.org til politiet. RettighedsAlliancen havde konstateret, at der blev delt en række ulovlige kopier af danske film og serier fra siden med tjenesten. Blandt dem var den aktuelle danske film ”Druk” delt flere tusinde gange. Hjemmesiden blev lukket, og politiet har siden indledt straffesager mod syv personer.

Tilbage i juni 2021 blev en 50-årig mand idømt fire måneders fængsel, ligesom en 43-årig mand blev idømt tre måneders fængsel i starten af februar. Yderligere tre medgerningsmænd i sagen skal for retten i løbet af 2022.