15 millioner cigaretter beslaglagt

En fælles indsats mellem Skattestyrelsen, Syd- og Sønderjyllands Politi samt Toldstyrelsen førte i slutningen af september til beslaglæggelse af 15 mio. cigaretter, der ikke var betalt afgifter for.

Det rekordstore fund blev gjort da myndighederne, på baggrund af et tip fra Skattestyrelsen, mandag den 27. september undersøgte en polsk lastbil, der var stoppet af politiet, nær Frøslev grænse.

I sættevognen var der 15 mio. cigaretter af mærket Forman, som i forlængelse af politiets efterforskning efterfølgende blev beslaglagt af Skattestyrelsen, idet modtageren ikke havde betalt afgifter af cigaretterne. Skattestyrelsen har opgjort de manglende afgifter til foreløbigt 26 mio. kr. 

Vidste cigaretterne var på vej

I den konkrete sag vidste Skattestyrelsen, at der var 15 mio. cigaretter på vej til en dansk virksomhed fra Sydeuropa. Oplysningerne fremgik af det fælleseuropæiske EMCS-system (Excise Movement and Control System), hvor europæiske virksomheder angiver forsendelser til andre europæiske virksomheder af tobak, øl, vin spiritus og mineralolieprodukter, der endnu ikke er betalt afgifter af. Ved at sammenholde oplysningerne om forsendelsen med Skattestyrelsens øvrige oplysninger kunne myndighederne se, at den danske virksomhed ikke købt de nødvendige stempelmærker til en værdi af 26 mio. kr., som skal sættes på cigaretterne, så snart de ankommer til den danske virksomhed. Skattestyrelsen bad derfor politiet om at stoppe lastbilen, når den krydsede grænsen. 

– Der er tale om den største beslaglæggelse, som vi har foretaget inden for de senere år. Beslaglæggelsen kunne kun lade sig gøre, fordi vi har overvåget forsendelsen i vores systemer, siden den forlod Sydeuropa. Så da Syd og Sønderjyllands Politi kontaktede os og sagde, at de havde stoppet lastbilen, var vi ude og beslaglægge hele forsendelsen, siger Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen.