Regeringen har besluttet, at støtte virksomheden Bavarian Nordic med 800 mio. kr. til udvikling af en dansk Covid-19 vaccine.
Selvom Danmark nu står i en situation, hvor alle der vil have en Covid-19 vaccine kan få det, så følger regeringen fortsat en langsigtet vaccinestrategi, da det er usikker hvordan Covid-19 udvikler sig. En del af den strategi er at understøtte nye danske vaccinekandidater.
Derfor har regeringen også valgt at støtte virksomheden Bavarian Nordic med 800 mio. kr. til udvikling af en ny dansk Covid-19 vaccine. På grund af EU’s statsstøtteregler kræver, at EU-kommissionen også godkende, at den danske stat støtter udviklingen af vaccinen, hvilket den netop har gjort. Der er tale om en tilbagebetalingspligtig statsstøtte.
Vaccinen er oprindeligt udviklet af AdaptVac, som er et dansk joint-venture mellem virksomhederne ExpreS2ion Biotechnologies og NextGen Vaccines, som er udsprunget af forskermiljøet på Københavns Universitet. AdaptVac har indgået en licensaftale med Bavarian Nordic, der giver Bavarian Nordic de globale kommercielle rettigheder til den nye Covid-19 vaccine. Bavarian Nordic står for den yderligere udvikling samt etablering af produktion og støtten tildeles derfor Bavarian Nordic.
Kontrakten med Bavarian Nordic betyder, at hvis udviklingen lykkedes, betales den danske stat tilbage i form af vacciner og royalties, ligesom staten også kan modtage en fortjeneste, hvis vaccinen bliver en kommerciel succes. Det forventes desuden, at dele af produktionen af vaccinen vil finde sted i Danmark.
-Det er vigtigt, at vi fra dansk side bidrager til udvikling og forskning i vacciner mod COVID-19, da det potentielt kan sikre Danmark adgang til et bredere udvalg af vacciner og større forsyningssikkerhed. Corona er stadig i vores samfund, og der kan på sigt blive behov for at inddrage nye vaccine-teknologier eksempelvis til boostervacciner og til beskyttelse mod nye varianter. Det er desuden vigtigt at støtte udviklingen af vacciner, som egner sig til distribution i udviklingslande ved almindelig køleskabstemperatur, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.
Vaccinen, der oprindeligt er udviklet af AdaptVac, bygger på teknologien ”Virus Like Particles” (VLP), som er en velkendt vaccineteknologi, der anses for at være sikker og effektiv. Den kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur, hvilket giver mulighed for også at anvende den i dele af verden, som ikke har høj købekraft.
Nyligt offentliggjorte phase I data viste at vaccinen var veltolereret, viste kraftig booster effekt samt udviste stærk neutralisering af SARS-CoV2 varianter, inklusiv Delta varianten.Hvis alt går efter planen, kan ansøgning om godkendelse af vaccinen være indgivet ultimo 2022. Vaccinen vil som andre vacciner skulle gennemgå en faglig evaluering af Det Europæiske Lægemiddelagentur, som vil vurdere vaccinens effekt og sikkerhed, før der kan udstedes en markedsføringstilladelse af EU-Kommissionen.
Støtten vil blive givet, når Finansudvalget tilslutning forelægger.