Danskerne bør være mere forsigtige, når de går i haven. Nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen viser nemlig, at omtrent 9.000 danskere måtte afbryde havearbejdet sidste år og tage et smut på skadestuen.
Forårssolen titter frem og lokker haveejerne ud i haven, for at gøre den klar til sæsonstart. Det gælder både dem, der nyder havearbejde, og dem, der sætter knap så meget pris på havearbejde.
Men kun en tåbe frygter ikke haven.
– Vi har haft en del kunder, der har anmeldt skader, fordi de er kommet galt afsted under havearbejdet. Og skaderne spænder bredt i både art og alvorlighed. Nogle har blot fået mindre skader på fingre eller hænder, mens andre kommer alvorligt til skade ved at falde ned fra en stige, siger Per Haulund, der er skade- og policedirektør hos GF Forsikring.
Midaldrende mænd topper statistikken
Ifølge nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital skønnes det, at 9000 danskere kom galt afsted ved havearbejde i 2019.
Tallene viser også, at særligt tre typer haveredskaber har en andel i mange haveulykkerne. Topscoreren er hækkeklipperen, men både plæneklipperen og stiger er også godt repræsenteret på skadelisten. Statistikken fortæller samtidig, at mange af haveulykkerne går ud over midaldrende mænd. Således var 67 % af alle tilskadekomne i de danske haver mænd i alderen 50-64 år. Men alle aldersgrupper er repræsenteret.
Gå til havearbejdet med respekt
Mange ulykker kan formentlig undgås hvis man tager sine forholdsregler og går til havearbejdet med respekt ved blandt andet at bruge sikkerhedsmekanismer på haveredskaberne og iføre sig sikkerhedsudstyr og skridsikre sko.
Man skal heller ikke tage unødige chancer og f.eks. forsøge om man alligevel ikke lige kan save en gren mere uden at rykke stigen.
Hvis Ulykken er ude
Hvis ulykken alligevel er ude, så er det godt, at have en ulykkesforsikring. Og man skal så huske at anmelde skaden til sit forsikringsselskab, så man kan få hjælp til fx fysioterapi eller kiropraktor, og man kan få erstatning, hvis et uheld giver varige men.