Fire unge anholdt i sag om bombetrusler via Aula

Hacker

Fire unge blev onsdag morgen anholdt i en stor koordineret politiaktion. De er mistænkt for at have været involveret i udsendelsen af en række bombetrusler via skolernes kommunikationsplatform, Aula, i november sidste år.

Politiet slog onsdag morgen til på fire adresser i Nordsjælland, på Frederiksberg og på Fyn. Det skete efter flere måneders intenst efterforskningsarbejde.

I november sidste år modtog skoler rundt om i landet bombetrusler indgivet via skolernes kommunikationsplatform – også kendt som Aula – hvilket flere steder resulterede i evakueringer. Politiet nedsatte en efterforskningsgruppe i Midt- og Vestjyllands Politi, hvor den første trussel var blevet modtaget.

Herfra har man med hjælp fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) kørt en massiv efterforskning, som altså onsdag resulterede i de fire første anholdelser i sagen.

-Bombetrusler er noget, vi tager meget alvorligt. Derfor er det glædeligt, at vi er kommet så langt, at vi kan komme i gang med teknisk efterforskning og afhøringer, siger Hans Roost, som er politiinspektør og leder af efterforskningen ved Midt- og Vestjyllands Politi, og fortsætter:

-Det har været en lang og kompliceret efterforskning, som er foregået på tværs af politikredse og online, men samarbejdet med efterforskerne her i kredsen og Rigspolitiets NC3 har været fantastisk godt.

Kan komme flere anholdelser

De fire anholdte, som er drenge i alderen 13-18 år, mistænkes for at være involveret i 17 bombetrusler mod skoler i fem forskellige politikredse.

Men Hans Roost tror, at der vil komme flere anholdelser i sagen:

-De unge er formentlig del af en hackergruppe, så vi har en formodning om, at der er flere involverede. Det skal afhøringerne og den videre efterforskning afdække. Vi har konfiskeret en del telefoner og computere, som vi nu sender til undersøgelse hos NC3. Det er en alvorlig forbrydelse, der er begået, og vi arbejder videre med at finde alle involverede – efterforskningen er lang fra færdig.

Ikke typisk hacking

Lederen af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, politiinspektør Claus Birkelung er enig i vurdering af, at der sandsynligvis er flere involveret i truslerne. Han understreger dog også, at selvom de anholdte er del af en såkaldt hackergrupper, er der ikke tale om, at Aula er blevet hacket i klassisk forstand.

-Aula er ikke blevet hacket på den måde, man kender det fx fra film. Her er nok snarere tale om, at nogle børn og unge er blevet franarret deres brugernavn og password i forbindelse med et online-spil, som gerningsmændene så har brugt til at få adgang. Man kan sige, at de ikke har brudt døren op, men snarere har narret sig til nøglen og låst sig ind, forklarer han, men understreger samtidig, at anvendelse af andres brugernavn og password uden de pågældendes samtykke, også er en overtrædelse af straffeloven.

Claus Birkelyng opfordrer derfor til, at man taler med sine børn om it-sikkerhed, og advarer mod at dele brugernavn og password. Han siger også, at man som voksen bør benytte lejligheden til at kigge egne passwords efter i sømmene.

-Der skal ikke så meget til for at styrke sin it-sikkerhed markant, men mange af os er ikke gode nok til at få det gjort, siger han.

Du kan se hvordan du sikrer dig i faktaboksen herunder:

Gode råd til at sikre dig:

  • Lav et stærkt kodeord. Tidligere anbefalede man hyppige skift af passwords, men nu er anbefalingen at bruge lange passwords, der  består af både små og store bogstaver samt tegn, og som er sværere at bryde.
  • Brug ikke det samme password alle steder. 
  • Lad ikke kodeord ligge og flyde
  • Del aldrig dit brugernavn og password med andre – hverken på nettet eller i den virkelige verden
  • Genbrug ikke tidligere kodeord eller kodeord som du bruger på andre hjemmesider
  • Har du mistanke om at andre har fået adgang til dit eller dit barns brugernavn og password, så skift det.
  • Læs mere om, hvordan du sikrer dig og dit barn på nettet på www.sikreside.dk 
  • Gode råd om password findes på www.sikkerdigital.dk 
    Kilde: Rigspolitiet.

Skriv et svar