Nu lukker hurtigteststederne

I næste weekend lukker de sidste steder med hurtigtest, man kan dog stadig få en PCR-test og forandrer situationen sig, er myndighederne klar til at genindføre hurtigtest.

Den lave smitte med coronavirus betyder, at få personer har behov for at blive testet. Derfor lukker alle hurtigteststeder senest den 9. oktober. Fremover vil det således kun være PCR-test, som tilbydes.

Den gennemsnitlige svartid på en PCR-test er 10-12 timer. Men skulle der opstå et nødstilfælde, hvor en person ikke kan vente og med kort varsel har brug for en test, så vil det på udvalgte PCR-steder være muligt at få en hurtigtest.

Smittesituationen forandrer sig hele tiden. For at være forberedt på en situation med stigende smitte er regionerne og de private udbydere af hurtigtest blevet enige om at forlænge deres aftaler, så myndighederne med 14 dages varsel kan beslutte at genindføre offentligt betalte hurtigtest hos de private udbydere, hvis der skulle blive behov for det.

”Vaccinationerne har gjort deres arbejde. Smitten er lav, og vi har ikke behov for de mange hurtigtest mere. At vi pakker hurtigteststederne ned, er et meget tydeligt billede på, hvor godt det går med smitten herhjemme. Men vi følger pandemien nøje sammen med de andre myndigheder, og vi kan både skrue op for PCR-test og genindføre hurtigtest, hvis smitten skulle stige voldsomt igen, siger direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed Lisbet Zilmer-John og tilføjer:

-Vi skylder en stor tak til regionerne, de private udbydere og de mange tusinde podere for deres utrættelige arbejde. De har løftet en ekstrem vigtig samfundsopgave under helt særlige vilkår. Jeg synes, at vi i Danmark kan være stolte af, hvordan vi arbejder på tværs af alle sektorer og løser udfordringer i denne krise.   

Testkapaciteten i samfundssporet vil fremover fortsat være 100.000 PCR-test om dagen. Der vil som udgangspunkt være mindst ét PCR-teststed i hver kommune.

Da kapaciteten for hurtigtest var på sit højeste i foråret, kunne de private leverandører foretage 500.000 daglige hurtigtest. PCR-testkapaciteten i samfundssporet var på samme tidspunkt 170.000 daglige test. Den dag der blev testet allerflest, var den 20. maj, hvor mere end 531.000 blev testet med enten PCR eller hurtigtest.

Den seneste uge er der dagligt foretaget i gennemsnit ca. 18.000 hurtigtest og ca. 30.000 PCR-test i det landsdækkende net af faste teststeder.

coronasmitte.dk kan du se kortet over teststederne, deres åbningstider samt hvor der er mulighed for hurtigtest i nødstilfælde. Mange steder behøver du ikke at bestille tid for at få en test.