Risikoen for at blive indlagt på hospitalet er større, hvis man ikke er vaccineret mod COVID-19 og smittes med Delta-varianten. Det viser en undersøgelse fra Statens Serums Institut. Resultaterne blev i denne uge publiceret som en kommentar i tidsskriftet Lancet Infectious Diseases.
Der er tale om en 201% større risiko for, at infektionen fører til, at man bliver indlagt på hospitalet end for alfa-varianten. Det er konklusionen fra et nyt forskningsstudie fra Statens Serum Institut (SSI), Aalborg Universitet og det danske Covid-19 Genom Konsortium.
Analyserne er netop udgivet i tidskriftet Lancet Infectious Diseases som en kommentar til et studie fra England, der viser en risiko på 132%. En øget risiko er også set i et studie fra Skotland (82%) og i et studie fra Canada (108%), men ikke i Norge.
De forskellige risiko-størrelser kan, ifølge SSI’s vurdering, afspejle, at alvorligheden af nye varianter bliver sværere og sværere at vurdere.
-Det skyldes, at vi nu oplever færre tests, andre smittemønstre, og en ændret adfærd, alt imens vaccinerne udrulles, siger SSI’s faglige direktør Tyra Grove Krause.
SSI: Vaccination er vigtig
Den mere smitsomme delta-variant blev første gang påvist i Indien i december 2020. Den har siden bredt sig til det meste af Europa og også i Danmark, hvor den nu udgør tæt på 100% af alle virus-sekventerede smittetilfælde.
-SSI har tidligere vist vaccination giver høj beskyttelse mod covid-19 indlæggelse efter infektion med Delta-varianten (94% for Pfizer og 97% for Moderna), og de nye resultater understøtter igen vigtigheden af at blive vaccineret og selvfølgelig overholde de generelle råd om smitteforebyggelse fra Sundhedsstyrelsen, siger Tyra Grove Krause.
I Danmark har 75,6% af befolkningen påbegyndt vaccination, mens 73,2% er færdigvaccinerede.