Delta Plus variant fundet i Danmark

Virus Man Face Mask Mask  - nina108 / Pixabay

Det første tilfælde af Coronavirusvarianten Delta Plus er nu fundet i Danmark.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Tilfældet er fundet i en test fra en passager i et fly fra Portugal den 21. juni, som ved genomsekventering den 25. juni blev konstateret at være Delta Plus, også kaldet AY.1.

Delta Plus tilfældet håndteres, ligesom den anden Deltavariant, efter højeste niveau i smitteopsporingen af Styrelsen for Patientsikkerhed. Både pågældende passager og resten af flyets passagerer bliver smitteopsporet og skal holdes i isolation.

Der er endnu ikke fundet andre Delta Plus positive, oplyser Statens Serum Institut.

Mere smitsom

Delta Plus er karakteriseret ved en mutation i spike proteinet kaldet ”K417N”, som man også kender fra Beta-varianten. Delta Plus. har været nævnt i sammenhæng med øget smitsomhed og nedsat effekt af neutraliserende antistoffer, men meget foreløbige data med serum fra vaccinerede tyder på, at vacciner virker.

Delta Plus har været til stede i England sigen 26. april, men der er stadig kun er 41 tilfælde af denne variant i alt. Varianten er ikke steget i England siden opdagelsen.

På verdensplan er der i flere lande nu fundet tilfælde af Delta Plus.

-På nuværende tidspunkt tyder intet på, at Delta-AY.1 (Delta Plus -red.) spreder sig mere end Delta-varianten uden mutation K417N, udtaler Troels Lillebæk, der er afdelingschef på SSI og professor i Afdeling for Global Sundhed på Københavns Universitet og tilføjer:

-Men vi har brug for flere data, for at kunne vurdere risikoen ved Delta-AY.1 varianten helt præcist.

:NB: