Danmark udviser nu 15 russiske efterretningsofficerer, som har arbejdet under diplomatisk dække på den russiske ambassade i København.
Det oplyser Udenrigsministeriet.
Den russiske ambassadør, Vladimir Barbin, var tirsdag formiddag indkaldt til møde i Udenrigsministeriet, hvor han blev orienteret om regeringens beslutning.
De 15 udviste får 14 dage til at forlade Danmark.
På mødet blev regeringens stærke fordømmelse af Ruslands brutalitet over for ukrainske civile i Butja også fremført direkte for den russiske ambassadør, ligesom det blev understreget, at bevidste angreb mod civile er en krigsforbrydelse.
Udenrigsminister Jeppe Kofod har tirsdag formiddag samtidig orienteret Udenrigspolitisk Nævn om beslutningen om at udvise de russiske efterretningsofficerer.
-Det europæiske sikkerhedsbillede har ændret sig dramatisk de seneste uger. Med den her beslutning sender vi et tydeligt signal til Moskva om, at vi ikke vil acceptere, at russiske efterretningsofficerer udøver spionage på dansk grund. De udgør en risiko for vores nationale sikkerhed, som vi ikke kan sidde overhørig. Sammen med en række af vores nærmeste allierede sætter vi derfor foden ned over for den spionage, de identificerede personer udøver under dække af deres diplomatiske status, siger Jeppe Kofod og fortsætter:
-Danmark ønsker ikke at bryde de diplomatiske forbindelser til Moskva. Den russiske ambassadør og resten af ambassaden i København er derfor heller ikke omfattet af udvisningen. Der er alene tale om udvisning af efterretningsofficerer. Den russiske ambassadør er vores primære kanal til at kommunikere klare budskaber direkte til Kreml. Det har vi gjort brug af flere gange den seneste tid, ikke mindst for at understrege Danmarks kraftige fordømmelse af Ruslands helt utilstedelige angreb mod Ukraine.
En række af Danmarks allierede har truffet en tilsvarende beslutning om at udvise russiske efterretningsofficerer. Det gælder blandt andet Frankrig, Tyskland og Nederlandene.