Søndag afgået fregatten Esbern Snare og dens besætning fra flådestationen i Frederikshavn med kurs mod Guineabugten her skal fregatten afskrække pirater og støtte den civile søfart i området.
Det skal ske gennem overvågning og rekognoscering, områdebeskyttelse, ledsagelse eller eskortering af skibe samt eftersøgning og redning.
Omkring 40 procent af alle rapporterede piratangreb på verdensplan finder sted i området. Alene i 2020 blev mindst 140 søfolk kidnappet i Guineabugten, som svarer til 95% af alle rapporterede kidnapninger.
Det er noget regeringen ser på med stor alvor.
-Danmark er en af verdens førende søfartsnationer, derfor skal vi i den grad værne om retten til fri sejlads. Når vi på søndag sender Esbern Snare af sted, er det med en bred opbakning fra Folketinget. Det er vigtigt, at danske skibe kan operere sikkert på de syv verdenshave, siger forsvarsminister Trine Bramsen.
Skibsbidraget vil blive indsat under dansk kommando i internationalt farvand. Danmark er ikke alene, men koordinerer tæt med en række lande, der også opererer i området herunder Italien, Frankrig, Storbritannien og USA.
Fregatten er udstyret med en SEAHAWK-helikopter og vil kunne indsætte specialoperationsstyrker fra fregattens maritime indsatsstyrke, hvis det bliver nødvendigt.
I gennemsnit sejler op mod 30-40 danskopererede skibe gennem Guineabugten på daglig basis, og de transporterer gods for næsten 10 milliarder kr. om året.. Som verdens sjettestørste søfartsnation har Danmark en særlig interesse i at beskytte den civile søfart og retten til fri sejlads.