Vold i nattelivet faldet markant under Covid-19

Lukningen af store dele af samfundet på grund af Covid-19 har medført et massivt fald i antallet af anmeldelser om voldelige hændelser i nattelivet i København.

-Det er vigtigt at understrege, at vi ikke kan tilskrive de barer og diskoteker, der ligger i området, ansvaret for al voldelig adfærd. En stor del af volden sker udenfor, og mellem personer, der ikke har besøgt en beværtning. Men det er dog tankevækkende, at nedlukningen – og de medfølgende ændringer i bybilledet – har ført til et så stort fald, siger politiinspektør ved Københavns Politi Tommy Laursen, der er ansvarlig for indsatsen omkring trygt natteliv.  

En opgøreldse over hændelser i nattelivet i perioden 12. marts til 12. maj i henholdsvis 2019 og 2020 viser, at der i 2019 var to forsøg på manddrab, men ingen i 2020 og 39 sager om røveri mod 8 i år. Sidste år var der 87 tilfælde af vold og 23 tilfælde af kvalificeret vold mod henholdsvis 4 og 3 i 2020. I 2019 blev der begået 8 voldtægter mod 0 i år.

Den 18. maj begyndte den fase af genåbningen, hvor beværtninger – med færre gæster end normalt – kunne holde åbent frem til midnat. Det førte til en stigning i antallet af anmeldelser, men ikke i nærheden af niveauet fra før Covid-19. 
 
-Efter den delvise genåbning af nattelivet oplever vi stadig en mere rolig by med god stemning. Vi har ikke belæg for at sige, at det alene skyldes de tidlige lukketider og den deraf ændrede måde at gå i byen på, men det er selvfølgelig en nærliggende tanke.
 
Nedlukningen af nattelivet har i stedet ført til flere udendørs festligheder og sammenkomster i private hjem. I den forbindelse oplever Københavns Politi dog ikke, at de voldelige hændelser er fulgt med i samme grad:  
 
-Vores oplevelse er, at mange holder sig i deres egne grupper med folk, de allerede kender, og at de derfor ikke på samme måde som på diskoteker og andre lignende steder kommer op og toppes med dem ved nabobordet,” siger Tommy Laursen. 

Skriv et svar